Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stotine hiljada prijava: Gdje se u FBiH najviše ljudi prijavilo za pomoć EU

Preuzmite sliku

Prema najnovijim podacima, općine u Federaciji Bosne i Hercegovine evidentirale su impresivnih 152.334 prijave-domaćinstva, obuhvaćajući ukupno 301.884 osobe koje žele iskoristiti podršku EU u suočavanju s energetskom krizom, posebno za nabavku ogrjeva tokom zimske sezone.

Statistički pregled, objavljen putem službene web stranice Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, datira iz 9. novembra. Građani koji ispunjavaju određene kriterije imali su mogućnost prijave do danas, kako je ranije najavljeno.

Posljednji ažurirani podaci, koji se obnavljaju svakodnevno u 12.30 sati, ukazuju na ukupno 315.393 potencijalnih osoba koje ispunjavaju uslove za prijavu.

Najviše prijavljenih za pomoć, njih 106.721, potiče iz domaćinstava u kojima su najviše dva člana penzioneri čija penzija ne prelazi iznos garantovane penzije iz decembra prošle godine.

Dodatnih 26.202 prijava dolazi iz domaćinstava sa djecom koja ostvaruju pravo na dječji dodatak, dok se 19.700 prijava odnosi na domaćinstva s materijalno neosiguranim i radno nesposobnim odraslim osobama koje nemaju dovoljno sredstava za izdržavanje, a kojima je u decembru prošle godine isplaćeno stalno novčano obeštećenje.

Ukupno 1.328 prijava stiglo je iz domaćinstava u kojima je jedan roditelj, zbog smrti ili nepoznatog identiteta drugog roditelja, samohrano skrbio o maloljetnoj djeci, primajući minimalnu plaću od 543 KM ili nemajući prihode podložne oporezivanju.

Istaknuto je da najveći broj prijava dolazi iz Zenice, njih čak 11.083.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,