Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stop barijerama: Osobe sa invaliditetom traže ugradnju lifta u Domu zdravlja u Tuzli (FOTO)

Preuzmite sliku

“Stop barijerama, Tuzlanski kanton po mjeri svih građana”, naziv je kampanje organizacija osoba sa invaliditetom okupljenih u Koaliciju, koja za cilj ima uklanjanje arhitektonskih barijera. Kampanja je nastavljena danas, prikupljanjem potisa podrške ispred Doma zdravlja u Tuzli, i sa konkretnim zahtjevima prema institucijama i odgovornim pojedincima.

Projekat je sa implementacijom počeo prošle godine, obilaskom institucija u svim općinama TK, i prikupljajući potpise podrške za otklanjanje barijera pristupa uslugama i informacijama za osobe sa invaliditetom. Kako je gostujući u našem jutarnjem programu “Jutro u 7” kazao Suvad Zahirović, predsjednik Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom Tuzlanskog kantona, jedna od takvih institucije je i tuzlanski Dom zdravlja, piše RTV 7.

“Svi građani dobro poznaju ovu instituciju, jer je ona jedna od ključnih u kojoj se zadovoljavaju potrebe iz oblasti zdravstvene zaštite, ne samo građana Tuzle nego i cijelog Kantona. S druge strane svi građani, a naročito starije osobe, bolesni, roditelji sa djecom, svjesni su poteškoća prilikom ulaska u zgradu, ili dolaska do pojedinih ljekarskih službi. Bilo gdje da se pokušate pomaknuti nailazite na jako puno stepenica“, kazao je Zahirović.

Problem je uočen prije nekoliko godina, i kako je kazao naš sagovornik, postojao je prijedlog ugradnje lifta, koji bi pomogao u prevazilaženju problema na kvalitetan način. Prema njegovim riječima zakonska regulativa na području Tuzlanskog kantona je dobra, ali je implementacija loša, piše RTV 7.

  • dom-zdravlja-osobe-sa-invaliditetom
  • “Ono što je dobro za osobe sa invaliditetom uopšte u društvu, bolje je za sve građane. Lakše je funkcionisanje svima, tamo gdje je omogućeno nesmetano funkcionisanje onim građanima, koji imaju određene poteškoće, bilo da je riječ o kretanju, dostupnosti ili razumjevanju određenih informacija, ili pristupu određenim uslugama“, dodao je Zahirović.

    Potpisana peticija u vidu razglednice sa slikom Doma zdravlja Tuzla, biće upućene nadležnim strukturama za rješenje ovog problema osoba sa invaliditetom. (RTV7)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje