Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stogodišnja Nada Rudan iz Sarajeva, još slika i putuje svijetom

Preuzmite sliku

Ugledni britanski list Reuters objavio je priču o stogodišnjoj Nadi Rudan iz Sarajeva, ženi koja je i u ovim poodmaklim godinama itakako aktivna pa se tako opušta uz slikanje, vještini koju je otkrila u 87. godini koju je krunisala izložbom svojih radova koja je održana povodom njenog 100. rođendana.

Rudan, slikarka amaterka, je počela slikati u kasnoj dobi kako bi joj ta aktinost zaokupila pažnju iako često ističe da su joj dani često prekratki da bi stigla sve što je planirala učiniti, piše Reuters dodajući da joj je u rutinu prešlo da slika tri sata ujutro i dva popodne, naravno, kada je kod kuće.

“Ne znam šta znači riječ dosada, depresija, uvijek pronađem nešto da radim i zaokupim misli”, kaže Nada Rudan.

Takvom raspoloženju zasigurno doprinose njen slobodan duh, dobro zdravlje koje je služi, ali i ljubav prema putovanjima budući da ova stogodišnjakinja uživa posjećujući brojne države i upoznajući se sa različitim kultuama.

 • Tako je “mjesto nije držalo” ni nakon izložbe u Sarajevu u junu pa je odmah po njenom završetku otišla na jednomjesečni odmor uz jadransku obalu, a potom u Njemačku gdje joj živi kćerka.

  “Odlučna sam u tome da ne postanem teret svojoj djeci. Inače se trudim živjeti veoma miran život, bez nervoze i uvijek promislim prvo pa onda djelujem”, rekla je Reutersu Rudan, majka dvoje djece, baka troje unučadi i prabaka četvero praunučadi.

  Intervju za Reuters Rudan je dala u svom prostranom domu u centru Sarajeva okružena odabranim slikama od ukupno 200 iz njene kolekcije.

  Rudan je inače radila i kao krojačica sve do 85. godine.

  “Još sam dobrog zdravlja, ruke su mi stabilne, oči me dobro služe”, kaže ona i dodaje da rijetko nosi naočale kada slika.

  Za Reuters je rado govorila o brojnim putovanjima na koje je išla sama, ali često i sa djecom i unucima.

  Nakon suprugove smrti 1999. godine, Rudan je posjetila Sjedinjene Američke Države, Centralnu Ameriku i brojne evropske zemlje, a ta su putovanja inspirisala nastanak mnogih njenih slika poput vulkana na Havajima ili piramidama u Meksiku.

 • Posjetila je i Hollywood u dobi od 95 godina, a bio joj je dopušten i ulazak u pozorište u kojem se održava dodjela poznate nagrade Oscar.

  “To je bila prava poslastica”, ustvrdila je Rudan koja inače voli slikati prirodu,a za stvaranje svojih umjetničkih djela koristi akrilne boje.

  Iako ima bogat umjetnički opus Rudan sebe smatra amaterkom, a ne pravom umjetnicom, a za Reuters je podijelila i to da se ponosi što su joj na prvu izložbu došli svi članovi njene porodice, kao i prijatelji i komšije.

  “U životu morate biti pozitivni i nadati se najboljem, za sve će uvijek biti rješenja”, zaključila je svoju priču za Reuters Rudan koja je preživjela i Drugi svjetski rat, ali i opsadu Sarajeva od 1992. do 1995. godine.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje