Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stigle donacije iz Mozzarta u Sigurne kuće u Tuzli i Bihaću

Preuzmite sliku

Kompanija Mozzart, tokom svjetske kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, nastavlja da provodi akciju „Stop nasilju nad ženama u BiH“.

Njihovi predstavnici obišli su Sigurne kuće u Tuzli i Bihaću gdje su uručili donacije u skladu sa njihovim najvećim potrebama. Tako je korisnicima u Bihaću stigla novčana donacija, a pobrinuli su se da dvorište Sigurne kuće u Tuzli krasi dječije igralište koje će koristiti najmlađi štićenici.

– Imali smo samo jedan tobogan i improviziranu ogradu, pa su korisnice i djeca bili izloženi pogledima i dolascima nasilnika, uvredama i uznemiravanju, što bi im ponovo izazvalo traumu. Zato smo odlučili da ogradimo i opremimo igralište, pa smo aplicirali na projekte, a našu želju podržala je i kompanija Mozzart koja je obezbijedila sav mobilijar na igralištu. To nam je veoma značajno jer je mališanima ograničeno kretanje, a sada koriste igralište na kojem imaju sve uslove za sigurnu igru zbog čega su oduševljeni i srećni, to je za njih od neprocjenjive važnosti. Od srca se zahvaljujemo donatoru- kaže Danijela Huremović, voditeljica Sigurne kuće pri Udruženju građana “Vive žene“, Tuzla.

 • Ove godine su imali 98 korisnika- žena i djece. Među njima je bilo djece bez pratnje iz različitih razloga, a najčešće zbog nasilja od strane srodnika.

  Trenutno je Sigurna kuća u Tuzli dom za osam korisnika. Među njima su dvije maloljetnice bez pratnje roditelja koje su tu na zahtjev Centra za socijalni rad.

 • Tu imaju sve što im je potrebno- smještaj, hranu, higijenu, odjeću, obuću, lijekove, zdravstvene preglede, školski pribor i udžbenike za djecu… Posebno je važna usluga ambulantnog savjetovališta za žrtve nasilja gdje se mogu obratiti za pomoć, a tu mogućnost ove godine je koristilo oko 260 osoba.

  Ovo nije prvi put da je kompanija Mozzart podržala rad Sigurne kuće u Tuzli jer su ranije potpisali Protokol o saradnji pružajući im finansijsku podršku.

 • Ovog puta, u okviru projekta „Stop nasilju nad ženama u BiH“, finansijska pomoć stigla je u Sigurnu kuću u Bihaću.

  – Veoma nam je drago što su u kompaniji Mozzart odučili da obiđu i našu Sigurnu kuću i da nam uruče donaciju koja nam puno znači. Novac smo namijenili za rekonstrukciju krova. Drago nam je što postoji ovako društveno odgovorna kompanija koja pokazuje senzibilitet prema socijalnim kategorijama i žrtvama nasilja. Hvala im na tome- kaže Jasmina Hodžić, voditeljica Sigurne kuće Bihać pri Udruženju „Žene sa Une“.

 • Ovo Udruženje osnovano je 1994. godine, a Sigurna kuća postoji od 2005. godine. Jedina je u Bihaću i pokriva osam općina Unsko-sanskog kantona, a namijenjena je žrtvama porodičnog nasilja. Ove godine su potpisali i Ugovor sa Ministarstvom sigurnosti BiH za prijem žrtava trgovine ljudima.

  Trenutno usluge Sigurne kuće u Bihaću koristi 11 korisnika, među kojima su žene, žene sa djecom i maloljetnici bez pratnje.

 • Zaposleni u Udruženju „Žene sa Une“, odnosno Sigurnoj kući Bihać, trude se da im obezbijede sve što je potrebno za dostojanstven život.

  U toj misiji veoma im je značajna pomoć donatora, kao što je kompanija Mozzart u kojoj provode stalnu akciju „Stop nasilju nad ženama u BiH“ koju su podržali brojni poznati sportisti.

 • Tokom cijele godine podržavaju misiju zaustavljanja nasilja nad ženama. U narednom periodu planiraju da posjete još nekoliko Sigurnih kuća u BiH gdje će takođe uručiti donacije. Na taj način utiču na podizanje svijesti o ovom problemu, kao i u njegovom rješavanju.

  Kampanja “16 dana aktivizma” traje do sutra -kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, a iz Mozzarta poručuju da će misiju protiv nasilja nastaviti i nakon toga.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,