Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stigao prvi kontigent kineske donacije u medicinskoj opremi

Preuzmite sliku

Prvi kontigent kineske donacije Bosni i Hercegovini stigao je danas u Sarajevo, kao rezultat Memoranduma o razumijevanju između Kine i BiH o saradnji u oblasti zdravstva i medicine, koji je potpisan prije sedam dana.

Donaciju je ministrici civilnih poslova u Savjetu ministara Ankici Gudeljević predao ambasador Narodne republike Kine Ji Ping.

Gudeljević je nakon uručenja naglasila da joj je izuzetno drago što su poduzeti prvi koraci u saradnji između Kine i BiH u okviru tog memoranduma, posebno što se radi o medicinskoj opremi koja će BiH dobro doći u borbi protiv koronavirusa.

‘Ovo je lijepa i pozitivna gesta Kine, posebno jer smo ovih dana obilježili 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa između naših dviju država. Ovo otvara mogućnosti daljnje saradnje, a već sam razgovarala s ambasadorom Pingom o mogućnostima razmjene iskustava putem videokonferencije između stručnjaka iz BiH koji se bore sa koronavirusom sa kolegama iz Kine koji imaju mnogo iskustva u tom polju. Vjerujem da bi ta razmjena bila od velike koristi za BiH’ – kazala je Gudeljević.

Kina je BiH donirala šest respiratora različitih modela i 58.000 maski. Ambasador Ping ističe da je ovo “mala pomoć iz daleka ali koja predstavlja veliko prijateljstvo od srca”.

‘Ova donacija izražava našu čvrstu podršku bh. građanima u borbi protiv epidemije. Kineski narod neće zaboraviti pomoć međunarodne zajednice kada smo prolazili kroz najteže trenutke u borbi protiv koronavirusa. Kineski narod zna biti zahvalan. Učinit ćemo sve što možemo da pomognemo BiH’ – kazao je Ping.

Podsjetio je da je predsjednik Kine Xi Jinping nedavno odgovorio na pismo predsjedavajućeg predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, te konstatovao da je Kina spremn da jača saradnju u borbi protiv pandemije sa svim zemljama, uključujući BiH.

‘Možemo da budemo komšije uprkos udaljenosti hiljadama kilometara, a međusobna pomoć ne prepoznaje granice’ – rekao je ambasador.

Dodaje da je kineska vlada nedavno organizovala video konferenciju s ciljem razmjene iskustava u prevenciji i suzbijanju koronavirusa, te otvorila komercijalne kanale za BiH, za uvoz medicinske opreme i materijala.

Istovremeno, kineske lokalne vlade, civilno društvo i kompanije aktivno pripremaju materijalnu pomoć za BiH i ulažu napore u pronalaženju rješenja za prijevoz robe.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,