Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stanivuković: Vilu u centru Banjaluke gradi porodica Dodik mimo propisa

Preuzmite sliku

Vila u centru Banjaluke, veličine 2300 M2, gradi se mimo propisa i bez potrebne regulative, saopštio je danas na konferenciji za medije, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

“Kada sam poslao građevinsku inspekciju na teren, dobio sam lažni izvještaj. Vilu grade bato i seka, porodica Dodik. Firma Sirius. I naravno, namijenjena je za njih”, kazao je gradonačelnik Banjaluke.

Vidljivo je to, kako kaže, iz mnogih dokumenata proijeklom iz firme.

“Naša inspekcija, tačnije ljudi koje sam poslao na teren zbog prijašnjih koji su mi dostavili lažni izvještaj, konstatovali su sljedeće: građevinske dozvole za ove objekte u suprotnosti su sa važećim dokumentom prostornog uređenja za ovu lokaciju”,  rekao je gradonačelnik Banjaluke, te dodao koji će biti naredni koraci.

“Naredni koraci bit će da se pokrene inicijativa za ukidanje dozvola po pravu nadzora. Također, glavni građevinski inspektor će biti smijenjen.”

Dodao je da je građevinska dozvola za ovu vilu izdata u periodu dok on nije bio gradonačelnik.

“Dobio sam u martu obavijest da je mimo propisa, poslao inspektore koji su mi rekli da je sve uredu”, rekao je Stanivuković dodajući da je gospođa Sanja Džida glavni građevinski inspektor koji je označen odgovornim za “lažni izvještaj”u vezi vile Dodikovih i da će biti smijenjena.

Objekat staje sa gradnjom i mora biti usklađen sa prostornim planom. Ili prostorni plan mijenjan, “ako se neko odvaži na to”.

Dodao je i to da je: “Sramotno da porodica koja vodi RS sebi dozvoli da temelje porodičnog doma gradi na nelegalan način. Neka institucije rade. Ako treba sve uzmite i pohapsite. Mog oca Dragana Stanivukovića nazivaju tajkunom, svakakvim… istražite. Ja nisam vlast na nivou RS. Imate policiju, institucije nek rade”. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje