Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stan na dan: Biznis koji cvjeta, ali djelatnost mora biti registrovana

Preuzmite sliku

Iznajmljivanje stana na dan biznis je koji cvjeta posljednjih nekoliko godina. U RS-u je najveći broj izmajmljenih smještajnih kapacitet na kraći period zabilježen u Banjoj Luci.

Mnogi u tome vide način da lako zarade, a iz Inspektorata RS-a napominju da ova djelatnost mora biti uredno registrovana. U suprotnom, slijede kazne, izvještava Federalna televizija.

U protekloj godini u RS-u je zabilježen rekordan broj zakupa stana na dan. Prama podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, tokom 2023. godine registrovano je oko 2 i po hiljade stanova za te namjene. Vlasnici nekretnina u ovome vide unosan biznis, a cijene su od 30, pa čak do 200 maraka za noć, u zavisnosti od lokacije, opremljenosti, te mjesta za parking.

“To su, uglavnom, mali stanovi. Investicija za kupovinu većeg stana je veća. Taj biznis je u usponu u posljednjih pet-šest godina“, objašnjava Dragan Milanović, vlasnik jedne banjalučke agencije za nekretnine.

Ovaj biznis cvjeta i na jugu. U Trebinju je oko 230 registrovanih stanova namijenjenih za dnevno izdavanje. U ovom gradu rade i na legalizaciji smještajnih kapaciteta.

“Na ruku nam ide i to što su iz Ministarstva trgovine i turizma donijeli zakon koji će da uvede jedan softver, koji će biti pogodan za vlasnike apartmana, a odnosi se na evidentiranje svih gostiju koji dolaze u Trebinje. Sve će to rezultirati povećanom boravišnom taksom, povećanim brojem noćenja“, navodi Nikola Kokić, predstavnik Turističke organizacije Trebinja.

Tržišna inspekcija je tokom protekle godine realizovala akciju kontrole pružanja usluga smještaja po principu stana na dan. Od 250 kontrolisanih, utvrđeno je da 43 vlasnika smještaja nisu imala uredno registrovanu djelatnost. Izrečena im je novčana kazna i zabrana daljnjeg rada.

“Bilo je i slučajeva da su određene nepravilnosti utvrđene i kod registrovanih subjekata, te su u ovim slučajevima naložene mjere za otklanjanje nepravilnosti i izricane novčane kazne. U okviru ove akcije izrečene su kazne koje ukupno iznose 30.700 KM”, saopćeno je iz Inspektorata RS-a.

Iz Inspekorata RS-a ističu da nije cilj kažnjavanje, već legalizacija smještajnih kapaciteta, pa je apel vlasnicima da toga budu svjesni. Kazne iznose od 500 do 2 hiljade maraka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,