Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šta se dešava u tešanjskom azilu? Psi jedu jedni druge, sumnja se da su otrovani

Preuzmite sliku

Na društvenim mrežama pojavio se uznemirujući video snimak iz tešanjskog azila za zaštitu životinja. Kako je objavila djevojka Fatima Lugonjić ona je sa mladićem Edibom Travančićem preskočila ogradu azila kako bi pronašla svog psa međutim snimila je katastrofalno stanje.

Nakon objavljenih video snimaka, građani su protestovali ispred tešanjskog azila, te pokušali ući u isti kako bi pomogli životinjama. Zabranjen im je pristup.

“Bili su u nehumanim uslovima. Prije nego što će doći policija, došao je i drugi radnik azila koji nam prethodno nije dao da uđemo. Otključao je azil. Govorili su mu da skloni leševe pasa. Željela sam da to svi vide. Ušla sam unutra i zatekla horor. Tako je nastao video gdje jedan pas jede drugog. Dozivala sam radnike i govorila pomozite jedu se, uradite nešto. Samo je otišla. Brat je pokušao smiriti situaciju, ali već je bilo kasno”, kazala je Fatima.

Iz Općine Tešanj su kazali da su oni vlasnici, ali da se upravljanje azilom se ugovara na godišnjem nivou putem javnog poziva, što uključuje hvatanje napuštenih i izgubljenih pasa, pružanje odgovarajućeg smještaja, prehrane, veterinarske brige i drugo.

“U posljednjih pet godina, uložena su značajna sredstva u izgradnju objekata i poboljšanje uslova rada azila: izgrađen je prostor za osoblje i veterinarsku službu, boksovi za manje pse, karantin za opasne pse te pet volijera s nadstrešnicama. Također, izvedena je instalacija električne energije, postavljena javna rasvjeta, ugrađen videonadzor i ostvarena povezanost na vodovodnu mrežu. U sklopu ovih poboljšanja riješena je i odvodnja oborinskih voda i uređen pristupni put objektima. Sve je ovo rađeno kako bi se poboljšali uslovi za boravak zbrinutih pasa”, kažu iz Općine Tešanj te dodaju:

“U četvrtak, 17. augusta po prijavi incidenta u azilu na lice mjesta je upućen stručni saradnik koji prati rad azila. Nadležna služba odmah je obavijestila Kantonalnu inspekciju i pozvala policiju, koji su po prijavi izašli na lice mjesta. Nakon temeljite istrage cjelokupnog slučaja, bit će poduzete odgovarajuće mjere protiv odgovornih, koji su uključeni u ovaj incident. Napominjemo da u nadzoru nad radom azila do sada nisu evidentirani slični slučajevi i da Općina Tešanj osuđuje svaki oblik ugrožavanja zdravlja ili života pasa i drugih životinja.”

Građani Tešnja nakon što su saznali za dešavanja u azilu jučer su se spontano okupili pred kapijom u namjeri da pomognu, volontiraju, a kako se navodi na Facebooku, Udruženje mladih ForTe Tešanj koje vodi azil za pse im je pozvalo policiju.

Iz azila za pse Tešanj najviše sumnjaju da je neko svojim djelom želio ubiti životinje.

“Unazad mjesec dana shvatamo da je azil više puta obijan u toku noći, a onda je kulminiralo agresivnim činom, čiji je cilj uništenje naše ideje, i najtužnije je što su životinje žrtvovane na tom putu! Da se radi o vjerovatno ozbiljno psihički poremećenoj osobi koja snima rezultat svog nedjela i kao takav emituje u javnosti cilje je više nego jasan. Zato Udruženje će dati sve od sebe da se dokaže supstanca kojim su tretirane životinje, da bi izazvale agresivnost, dati na uvid službama sigurnosne kamere, a vi dragi prijatelji pomozite da istrajemo u ovoj nepravdi koja nas je zadesila”, poručili su iz Azila za pse.

Za sada nije poznato kako je došlo do toga da psi jedu jedni druge, a svi detalji, kao i sumnja da im je ubačeno nešto u boksove da pojedu, bit će poznati u narednih nekoliko dana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,