Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šta kvari post, a šta ne?

Preuzmite sliku

Post tokom mjeseca ramazana je jedan od pet stubova islama i predstavlja obavezno uzdržavanje od jela, pića, pušenja, i seksualnih odnosa od zore do zalaska sunca. Post ima za cilj duhovno čišćenje, jačanje samokontrole, empatiju prema manje srećnima, i približavanje Bogu. Međutim, postoje specifične situacije i radnje koje mogu prekinuti post, a važno je da postači budu svjesni ovih pravila kako bi osigurali da njihov post ostane valjan.

Prvo, namjerno konzumiranje bilo koje vrste hrane ili pića tokom dnevnih sati ramazana prekida post. To uključuje i namjerno gutanje stvari koje nisu hranljive, poput gutanja dima ili prašine. Međutim, ako nešto nenamjerno uđe u usta i proguta se, post nije prekinut.

Drugo, pušenje bilo kojeg oblika, uključujući elektronske cigarete, tokom dnevnih sati takođe prekida post. Pušenje se smatra sličnim kao i konzumiranje hrane i pića jer u tijelo unosi strane supstance.

Treće, seksualni odnosi tokom dnevnih sati ramazana prekidaju post. Postači bi trebali izbjegavati seksualne aktivnosti do iftara, odnosno večernjeg obroka kada se post prekida.

Namjerno izazivanje povraćanja takođe prekida post. Ako povraćanje nastupi spontano, bez namjere osobe da to izazove, post nije prekinut.

Korištenje injekcija koje hrane tijelo također prekida post, dok injekcije koje ne služe kao zamjena za hranu, poput vakcina ili lijekova koji nisu hranjivi, ne prekidaju post.

Važno je napomenuti da islamski učenjaci različito tumače neka pitanja, pa se postačima savjetuje da se konsultuju sa pouzdanim vjerskim autoritetima u svojoj zajednici za specifične slučajeve. Također, trudnice, dojilje, bolesni, putnici i djeca su izuzeti od posta ako bi to negativno uticalo na njihovo zdravlje.

U duhu ramazana, post nije samo fizičko uzdržavanje, već i prilika za duhovni rast i razvoj. Postači bi trebali težiti činjenju dobrih djela, povećanju molitve i čitanju Kur'ana, kao i izbjegavanju negativnih ponašanja poput laži, ogovaranja i bespotrebnog svađanja. Ramazan je vrijeme kada bi muslimani trebali raditi na jačanju svoje vjere, samodiscipline, strpljenja i saosjećanja prema drugima, prenosi N1

Na društvenim mrežama objavljena je tabela sa popisom stvari koje kvare i koje ne kvare post.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,