Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sportski klubovi u TK razočarani raspodjelom novca: Ministarstvo podržalo neaktivne klubove?

Preuzmite sliku

Preko 21 hiljadu maraka Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona dodijelilo je sportskim kolektivima koji više ne postoje, odnosno nisu aktivni. Riječ je o Univerzitetskom košarkaškom klubu Student i Omladinskom ženskom rukometnom klubu Jedinstvo.  

Tuzlanski UKK Student je još 2022. godine odustao od igranja u Ligi BiH za košarkaše, a tadašnje rukovodstvo je kazalo da će klub raditi po principima utvrđenim prilikom reaktiviranja, ukoliko do reaktiviranja dođe.

U septembru ove godine objavljene su informacije o stanju OŽRK Jedinstvo gdje se aktivno govorilo o gašenju kluba, blokiranom računu i neprijavljivanju rukometašica na takmičenje u Prvoj federalnoj ligi. Ostavku su dali treneri, a ekipa se nije okupila od prošle godine. Da klub ne postoji, potvrđuju i dostupne informacije o tome da su sve igračice dobile ispisnice kako bi prešle i igrale u drugim klubovima, piše Tuzlanski.ba.

 • U rezultatima Ministarstva za kulturu, sport i mlade, stoji da je novac namijenjen za projekat ”Takmičenje u Prvoj Federalnoj ligi u rukometu za žene sezona 22/23 proljetni dio”, a već je poznato da se rukometašice na to takmičenje nisu prijavile.

  Otvoreno pitanje je ko je aplicirao na Javni poziv ministarstva, tražio i dobio novac te na osnovu čega?

  Uslijedile kritike i žalbe

  Na rad Ministarstva za kulturu, sport i mlade stižu i žalbe od sportista da područja kantona. Kažu da su pet mjeseci čekali na rezultate Javnog poziva, a da onda kada su rezultati izašli, mnogi od njih nisu ni dobili Odluku te su ugovori sa dobitnicima potpisani u tajnosti.

  “Bio je sakriven iz razloga što su već u ponedjeljak 20.og novembra organizovali potpisivanje bez da su ikome putem pošte poslane odluke o rezultatu poziva što se zakonski mora uraditi. Oni najprisniji sa ljudima koji stoje iza poziva su dobili pozive da dođu na potpisivanje i da se to u ekstremno kratkom roku potpiše i da ubiju vrijeme za prigovor. Kada smo vidjeli rezultate, sve nam je odma bilo jasno šta se dešava te su se sve naše sumnje obistinile. Našli smo ime našeg udruženja kako je odbijeno jer “NIJE POTPISAN PROGRAM RADA”, koji naravno ni ne treba biti potpisan. Pitanje koje se također postavlja je ko treba da to potpiše? Da li čovjek koji je meni pravio program rada ili ja kao predsjednik kluba? Mislim uopšte nije ni bitno, jer program rada ni ne treba biti potpisan niti je to naznačeno ovim javnim pozivom”, navodi Mirza Karač ispred Sloboda Tuzla BJJ-MMA kluba koji je u proteklom periodu postizao izvrsne rezultate.

  Ova tema pokrenula je lavinu komentara od raznih sportskih udruženja sa područja kantona koji kažu da su nerijetko bili odbijeni na Javnim pozivima zbog banalnih razloga.

  “Naš bokserski klub “Grad Tuzla” također nije prošao radi banalnog razloga, u banci nisu naveli ID broj kluba i to je bio jedini razlog. Sva ostala dokumentacija je bila ok. Imali su ID broj original ovjeren u općini, ali oni su našli razlog za odbijanje. Evo žalba je napisana i sad ću je otići predati u pisarnicu”, napisao je na društvenim mrežama Ervin Bristić, iz bokserskog kluba Grad Tuzla.

  Redakcija portala Tuzlanski.ba je poslala upit resornom ministarstvu sa pitanjima o spornim dodjelama finansijskih sredstava, no odgovor do trenutka objave ovog teksta nismo dobili.

  Rang lista je objavljena 15. novembra, ugovori su potpisani 20. novembra što znači da nije bilo ni prostora za žalbu, iako je praksa da od trenutka objave rezultata i odluke, postoji predviđen rok za žalbu od 15 dana.

  Ako je novac otišao klubovima koji nisu aktivni, pitanje je u šta će ga uložiti i kako opravdati s obzirom na to da nemaju nikakvih sportskih aktivnosti. Ako novac nije na njihovim računima, a prikazano je da je odobren, pitanje je gdje je.

  Odgovore bi mogli dati jedino istražni organi nakon što oštećeni sportski kolektivi podnesu najavljene tužbe. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje