Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Spasioci GSS-a uspješno okončali akciju spašavanja stranih državljana na vrhu Vis

Preuzmite sliku

Spasioci Gorske službe spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine uspješno su okončali spašavanje dvoje stranih državljana na grebenu između kanjona Neretve i Rakitnice, u blizini vrha Vis i to uz podršku i pomoć helikoptera EUFOR-a.

Jutros je GSS Stanica Konjic dobila dojavu o nesreći dvoje stranih državljana na grebenu između kanjona Neretve i Rakitnice, u blizini vrha Vis.

Jedanaest spasilaca GSS Konjic je odmah upućeno na lokaciju nesreće, dok su dodatni članovi, kao i spasioci iz drugih gradova, stavljeni u pripravnost.

Za dolazak na tako udaljenu lokaciju spasiocima je trebalo dva sata što je bilo očekivano za nepristupačnu lokaciju.

Nakon pregleda ustanovljeno je da njemačka državljanka (41) ima povredu noge te da je potreban jako dug i kompleksan transport zbog zahtjevnosti terena.

Unesrećenoj je pružena prva pomoć, na teren su upućene dodatne snage, a odmah se pristupilo pokretanju procedura za helikoptersku podršku i evakuaciju.

– Oko pet sati je trajalo prebacivanje zahtjeva sa različitih struktura, a za to vrijeme spasioci su vršili iznimno zahtjevan transport po jako nepristupačnom terenu. Nakon gotovo sedam sati provedenih u akciji, očekivali su da će transport trajati još barem toliko ukoliko se nastavi kopnenim putem – navodi se u saopćenju GSS-a.

Nakon mnogih urgiranja GSS-a, dodaje se, unesrećena je oko 18 sati helikopterom EUFOR-a prebačena na KUCS gdje će biti medicinski zbrinuta.

– Ova brza i koordinirana akcija spašavanja još jednom ističe ključnu ulogu helikoptera u pružanju hitne pomoći u teško dostupnim područjima. Zahvaljujući naporima timova GSS, unesrećena osoba će dobiti odgovarajuću medicinsku pomoć u najkraćem mogućem roku – ističu iz GSS-a te zahvaljuju EUFOR-u koji je ponovno svoje resurse stavio u službu zaštite ljudskih života.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje