Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Špago odbacio tvrdnje Bradare da će SDA organizirati nerede

Preuzmite sliku

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šerif Špago odbacio je danas tvrdnje predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare (Hrvatska demokratska zajednica – HDZ) da će SDA praviti ulične nerede.

Bradara je naime ranije izjavila da ne odbacuje mogućnost uličnih nereda u slučaju da SDA ne bude uključena u vlast u tome entitetu, dodajući da ne želi ni razmišljati šta bi se dogodilo kad bi imali pozive na nemire.

– Nasilje ne izaziva ništa dobro i u svakom slučaju trebamo se okrenuti dijalogu ako je moguće. Predugo politički djelujem da bih mislila da ih neće biti uličnih nereda – kazala je Bradara.

Špago pak kaže da je to kontinuitet predstavnika HDZ-a da optužuju SDA te indirektno i bošnjački narod da su spremni na organiziranje nereda.

– Prije prošlogodišnjih parlamentarnih izbora međunarodni dužnosnici očekivali su nered u južnom dijelu BiH ukoliko se ne ispoštuju zahtjevi HDZ-a za izmjene Izbornog zakona BiH. Vjerovatno je Bradara mislila na te nerede, a ne na ono koji bi se desili na prostoru Federacije – dodao je.

Ponovio je da će SDA raditi sve u skladu sa zakonom i propisima te nema namjeru organizirati nikakve nerede nego će jasno zatražiti da vlasti u Federaciji BiH kao i međunarodnih zvaničnika da poštuju Ustav i zakone Federacije BiH i Bosne i Hercegovine.

Naime, po Ustavu predsjednica i dvoje dopredsjednika Refik Lendo (SDA) i Igor Stojanović (SDP) daju saglasnost mandataru za sastav nove Federalne vlade te HDZ optužuje SDA za blokadu tog procesa jer stranka nije dio novoformirane političke većine. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,