Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

SNSD-ovi zaključci nisu usvojeni: Pojedini poslanici poručili da ih sve podsjeća na “početak 1990-ih”

Preuzmite sliku

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbacio je danas ukupno 18 zaključaka u vezi sa trenutnom političkom situacijom u institucijama Bosne i Hercegovine, koje su predlagali poslanici.

Nije usvojeno 10 zaključaka Kluba poslanika SNSD-a i Srpskog kluba, među kojima je bio i zaključak da Predstavnički dom proglasi ništavnim, nedozvoljenim i pravno neobavezujućim odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta i da obaveže institucije Bosne i Hercegovine da ih ne primjenjuju.

Među prijedlozima bio je i zaključak da Predstavnički dom zahtijeva da Vijeće ministara BiH hitno i bez odlaganja u parlamentarnu proceduru dostavi prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH u kojem će obuhvatiti poboljšanja integriteta izbornog procesa i sastav, nadležnosti i način izbora Centralne izborne komisije.

Podršku nije dobio ni sličan zahtjev poslanika Kluba HDZ-a Predraga Kožula koji je tražio da Predstavnički dom od Vijeća ministara BiH zahtijeva da hitno, a najkasnije u roku od sedam dana, u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Danas nisu podržana ni tri zaključka poslanika NES-a Jasmina Emrića, kao ni četiri poslanika Šemsudina Mehmedovića. O njima će se naknadno izjašnjavati.

Na glasanje o zaključcima nisu došli poslanici SDS-a i PDP-a. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje