Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Snažne poruke iz Banja Luke: “Pokazati da ima države na cijelom teritoriju”

Preuzmite sliku

“Želimo na jedan ovakav svečan način pokazati da države ima na cijelom njenom teritoriju”, rekao je Ćamil Duraković

Entitetske vlasti RS ne obilježavaju 25. novembar kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine, ali je u Banjoj Luci, ipak, održana Svečana akademija ovim povodom. Organizator je drugu godinu zaredom SDP.

Poruke mira, suživota, prijateljstva, jedinstva i borbe za bolju budućnost naše djece poslane su večeras iz Banje Luke sa svečane akademije povodom obilježavanja Dana državnosti BiH i 79. godišnjice ZAVNOBiH-a. U dvorani banjalučkog Velesajma osim govornika na svečanoj akademiji čiji je organizator, kao i prošle godine, SDP, prisutne su i zvanice koje na BiH gledaju kao na svoju domovinu i koji je jedino ispravnim stavovima mogu učiniti boljom zemljom za sve nas, ali i za generacije koje dolaze. S tim u vezi, svakako treba znati pokazati zajedništvo na civiliziran način, ispravnim pristupom i pružanjem ruke prijateljstva, poručeno je, između ostalog, večeras iz Banje Luke.
  
Ovo je bosanskohercegovački praznik

– Ovo je RS i tu nema nikakve dileme. RS je dio Bosne i Hercegovine, ovo je praznik bosanskohercegovački i nema nikakvog razloga da ga ne obilježavamo. Ja sam siguran da u nekom narednom periodu, kad budemo radili, kad se budemo dogovarali, kad budemo shvatili da nismo jedni protiv drugih, da ako smo zajedno da jačamo i RS i FBiH i Brčko distrikt – time jačamo BiH – istakao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

  • Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kaže kako nema nikakve logike da RS ne obilježava 25. novembar: “Ne mogu da shvatim logiku ljudi koji to odbijaju da slave. To mi ne ide u glavu izuzev ako logika nije – sve što ima obilježje BiH, odbaci. A živiš u BiH”.

  • “Pokazati da ima države na cijelom teritoriju”

    – Ovo je drugi put da zvanično mi koji živimo na prostoru entiteta RS sebe doživljavamo kao Bosancima i Hercegovcima koji vole ovu zemlju. Želimo na jedan ovakav svečan način pokazati da države ima na cijelom njenom teritoriju – naveo je potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković.

  • BiH aktivisti, govornici i prisutni večeras vide kao zemlju u kojoj će vrijednost kvaliteta suživota svih naroda biti na prvom mjestu, a svaka druga po strani. A sa te druge strane predsjednik RS-a Milorad Dodik danas se oglasio i statusom na društvenim mrežama u kojem posjetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića Banjoj Luci, a povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, naziva posjetom inostranstvu i tu posjetu Dodik smatra provokacijom.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,