Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Službenim putem u osam mjeseci iz BiH otišlo 12.720 radnika

Preuzmite sliku

U samo devet godina, tačnije od 2013. do 2021. godine, BiH je ostala bez najmanje 485.000 građana koji su svoju sreću odlučili potražiti izvan njezinih granica, a od tog broja, samo u prošloj godini čak 170.000, piše Večernji list BiH.

Ništa bolje prognoze ne dolaze ni iz UN-a, prema čijim bi procjenama do 2050. godine BiH mogla izgubiti još petinu svog stanovništva. Dok traju politička prepucavanja potpomognuta nacionalnom retorikom i stvaranjem tenzija među građanima, nizak životni standard i drugi problemi, stanovništvo masovno napušta BiH, a to će se, kako procjenjuju međunarodni stručnjaci, nažalost, nastaviti i u nadolazećim godinama.

Više u odnosu na 2021. Iseljavanje ne samo da ne stagnira nego, naprotiv, dobiva na zamahu, što potvrđuju i podaci Agencije za rad i zapošljavanje BiH koji upućuju na to da je u prvih osam mjeseci ove godine samo u Sloveniju otišlo čak 12.257 bh. radnika.

Preko Agencije u istom su razdoblju u Njemačku otišla 463 medicinara. Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH, koja posreduje u zapošljavanju radnika u spomenutim dvjema zemljama, navode da je u te dvije države ove godine otišlo više radnika nego lani.

“U istom razdoblju prošle godine u Sloveniju je otišlo 11.879 naših radnika, a u Njemačku njih 360. Nismo posredovali pri zapošljavanju u druge države”,  rekli su za Glas Srpske iz Agencije za rad i zapošljavanje. Na stranici spomenute agencije svakodnevno se objavljuju oglasi Zavoda za zapošljavanje Slovenije u kojima traže vozače, kuhare, konobare, zidare, ali i ostale zanatlije na domaćem tržištu.

Jedan od građana BiH koji je trbuhom za kruhom otišao u Sloveniju za Glas Srpske ispričao je kako je ostavio  porodicu, jer u BiH ne može zaraditi za pristojan život.

“Radim kao vozač. Na neki sam način natjeran otići jer s platom koju nude kod nas moja porodica i ja ne možemo sastaviti ni 15 dana kako treba. Od kuće sam udaljen hiljade kilometara, ali bar ovdje mogu zaraditi dovoljno novca i osigurati svojoj djeci sve što je potrebno. Dolazim kući svakih sedam ili 15 dana”, ispričao je i otkrio da njegova mjesečna plaća iznosi od 2600 do 2700 eura.

Kaže da firma u kojoj radi zapošljava oko 65 vozača te da ih je većina s područja bivše Jugoslavije. Uz Agenciju za rad i zapošljavanje BiH, veliki broj domaćih radnika i samostalno pronalazi posao u zemljama širom Europe.

“Mnogi ljudi preko rodbine, ali i kolega iz inozemstva pronalaze posao u Sloveniji, Njemačkoj, Italiji, ali i drugim državama diljem svijeta. Sigurno u BiH već sada nema ni jedno domaćinstvo iz kojega neko nije pronašao posao u inostranstvu”, kažu iz agencija za posredovanje pri zapošljavanju.

Traže bolji život

Mladi ovu zemlju uglavnom ne vide kao mjesto gdje će graditi svoju budućnost. Više od 50 posto njih želi napustiti BiH zbog lošeg sistema obrazovanja, tržišta rada te korupcije. Kao rezultat migracija u BiH, prema istraživanjima Westminster fondacija za demokraciju, bh. društvo izgubi ukupno 1,5 milijardi eura svake godine.

U BiH je nezaposleno 36,6 posto mladih, što je zabrinjavajuće u usporedbi s prosjekom EU-a od 16,8 posto. Uz to, više od 60 posto njih je nezaposleno ili u potrazi za poslom više od godinu dana, što nas svrstava u najlošije rangirane države regije. Ujedno, to su razlozi zbog kojih, uglavnom, ne vide svoju budućnost ovdje. Većina mladih odlazi u potrazi za boljim životom. Smatraju da će tamo negdje izvan domovine imati veću plaću, a samim tim i uređeniji život.

“Radila sam sedam mjeseci u struci, ali je plata bila premala u odnosu na trud koji sam ulagala. Pružila mi se prilika za rad u Njemačkoj, završila sam tečaj jezika i odlazim. U Njemačkoj želim zasnovati porodicu jer se ovdje, očito, trud i znanje ne cijene“, kaže 20-godišnja djevojka koja je napustila BiH. Kaže kako u BiH namjerava dolaziti samo u posjet obitelji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,