Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Službe civilne zaštite spremnije odgovoriti izazovima

Preuzmite sliku

Službe civilne zaštite u ovom trenutku mnogo su spremnije odgovoriti svim izazovima nego prije dvije godine, u vrijeme velikih poplava, izjavila je danas zapovjednica Federalnog štaba civilne zaštite i federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Federalni štab civilne zaštite danas je povodom 1. marta, Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Federacije BiH, organizirao prigodnu svečanost u Sarajevu.

Milićević je uputila čestitke svima koji su direktno i indirektno vezani za civilnu zaštitu uz želju da u ovoj i budućim godinama jača spremnost svih učesnika, ali i da bude što manje intervencija.

“Posljednje poplave iz 2014. su pokazale da mi s vrlo skromnim sredstvima, odnosno izdvajanjima koja nisu ni blizu onima u zemljama u okruženju, pokušavamo koordinirati ove aktivnosti. Smatram da imamo dobre ljude po općinama, kantonima i u Federaciji i u ovom trenutku smo spremniji odgovoriti na sve izazove nego prije dvije godine”, kazala je ministrica Milićević.

U vezi s finansiranjem civilne zaštite, Milićević je prokomentirala da izdvajanja po tom osnovu moraju postojati, samo ne smiju biti na teret neto isplaćenih plaća. Dodala je da općine, odnosno svi budžeti moraju prepoznati i u određenim postocima, svako sa svoje razine, izdvajati ta sredstva.

“I posljednje aktivnosti civilne zaštite na kakanjskom klizištu ili prije toga na uklanjanju mina iz Drugog svjetskog rata pokazuju da specijalizirane jedinice moraju imati konkretnu obuku i mi kao Federalni štab civilne zaštite na tome stalno insistiramo”, dodala je federalna ministrica. Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak je izjavio da je na osnovu njihovih planova i svega što su uradili u periodu nakon velikih poplava, situacija danas mnogo bolja.

“Mnogo smo efikasniji i uspjeli smo sve naše ljude osposobiti za pojedine odgovore u prirodnim nesrećama zahvaljujući i našim partnerima i svakako Vladi Federacije BiH. Uspjeli smo opremiti i osposobiti naše timove za odgovor u bilo kojim katastrofama”, dodao je Solak.

U okviru svečanosti pojedincima i kolektivima, pravnim osobama, društvenim i drugim organizacijama i udruženjima uručena su priznanja za posebne zasluge u oblasti zaštite i spašavanja tokom 2016. godine.

Na platou ispred glavnog ulaza u zgradu Općine Novi Grad Sarajevo upriličena je i prigodna izložba dijela opreme koju timovi Federalne uprave civilne zaštite koriste u akcijama zaštite i spašavanja, te operacijama deminiranja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje