Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Skupština i Vlada TK obilježili 1. mart: “Moramo se vratiti onim principima, na kojima je država BiH dobila svoju nezavisnost”

Preuzmite sliku

Skupština i Vlada Tuzlanskog kantona, za ovogodišnje obilježavanje 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, organizirali su nekoliko događaja, te na ovaj način skupa sa građanima uveličali obilježavanje godišnjice referenduma koji je održan 29. februara i 1. marta 1992.godine.

“Brojni izazovi su tu, politička situacija je i dalje nestabilna. Ona poruka koju bismo trebali poslati jeste da postoji potreba da probosanski blok profunkcioniše na pravi način, da se vratimo onim principima, na kojima je država BiH dobila svoju nezavisnost na činjenici da je taj proces došao jednim demokratskim putem, kada su građani BiH rekli da su za suverenu, nezavisnu, demokratsku državu Bosnu i Hercegvovinu. Ovakvi datumi nas trebaju okupiti i motivisati da donosimo najbolje odluke. I dalje postoje sile koje na određen način žele delvavirati sve ono što jeste Bosna i Hercegovina kao ideja suživota, multikulturalnosti, kao ideja multireligijskog koncepta države ali mislim da ćemo te snage nadživi i pobijediti i u konačnici da će Bosna i Hercegovina slaviti pobjedu.” naveo je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

  • “Zemlju koju su ljudi odbranili moramo predati budućim naraštajima na način da oni zajedno sa nama izgrađuju jedno bolje bh. društvo sa svim karakteristikama i različitostima da jačamo institucije na putu prema oblasti integracija kako bi u skorijoj budućnosti proslavili ovaj praznik na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, kako bi bili u zajednici Evropskih civilizarnih država.” rekao je Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović.

  • Podsjećamo, na referendumu se 99,7% građana koji su iskoristili svoje referendumsko pravo ili 63,6% od ukupnog broja građana Bosne i Hercegovine, izjasnilo da žele da žive u samostalnoj, nezavisnoj i suverenoj državi Bosni i Hercegovini. (Foto: Blicko Junior | Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje