Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Skandalozna izjava Vulina: Proces ujedinjenja RS i Srbije je započeo i ne može se više zaustaviti

Preuzmite sliku

Bivši šef srbijanske bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandar Vulin kojeg je Milorad Dodik imenovao za senatora manjeg bh. entiteta izjavio je nakon jučerašnjeg mitinga u Banjoj Luci da je proces ujedinjenja RS i Srbije započeo te da se ne može više zasutaviti.

Podsjetimo, jučer je u Banjoj Luci održan skup u režiji režima RS koji je u većini pod sankcijama SAD-a a zbog najavljenog usvajanja rezolucije o Srebrenici u UN-u. Sa skupa, na kojem su se veličali ratni zločinci i negirao genocid u Srebrenici koji je potvrđen presudama u Hagu, poslane su ružne poruke u svijet. Ne stišavaju se reakcije na jučerašnji skup, a šef bh. diplomatije je pozvao bh. građane na stalni oprez poručivši da “zlo ne spava” te da “je još jednom cijeli svijet vidio sliku negatora genocida”.

Aleksandar Vulin, inače poznat kao megafon Aleksandra Vučića, a koji je i sam na poziv šefa države prisustvovao mitingu u Banjoj Luci, u izjavi za RTRS je kazao kako RS mora da opstane, ali da mora biti sa Srbijom, te da Srbija mora biti uz RS.

Dodao je kako smatra da se najavljena rezolucija o Srebrenici neće odnositi samo na Republiku Srpsku, nego na sve Srbe gdje god da oni žive, i ne samo na oni koji su sada živi, nego na sve generacije koje će doći.

“Upravo, zato ovo ne smijemo da dozvolimo”, izjavio je Vulin.

“Srbi su jedinstven narod i upravo tako nas doživljavaju i naši neprijatelji. Pa, zašto bi se mi onda ponašali drugačije?”, upitao je Vulin pa dodao: “Strašna je sama ideja da jedna Njemačka nekoga optužuje za genocid. Od svih zemalja na svijetu, poslije dva svjetska rata u kojima je stradalo više od 80 miliona ljudi, oni nekoga optužuju za genocid. Optužuju Srbe koji su dva puta bili žrtve genocida upravo od strane njih i onih koji su ih podržavali”, rekao je Vulin.

Prema njegovim riječima, “Dodik hrabro podnosi i lične sankcije i sve što se dešava i njegovoj porodici”.

“Kako možete da objasnite da ste vlast ili opozicija, u odnosu na rezoluciju o genocidu po kojoj će vaš narod biti genocidan? Kako možete da objasnite da niste danas ovdje. Ne znam kako bilo ko ko se bavi politikom u Srbiji može da objasni da nije ovdje ili da ne podržava skup “Srpska te zove”. Ne može. Ili ćemo biti zajedno ili nas neće biti”, poručio je Vulin.

Smatra da će se to jedinstvo i pokazati na vaskršnjem saboru koji predstoji.

“Inicijativa predsjednika Srbije Aleksandra Vučića je nešto što svaki Srbim treba da podrži. Vučić i jeste predsjednik svih Srba i kao predsjednik svih Srba nas je i pozvao da budemo na jednom mjestu istog dana, ali i da imamo jednu ideju i zajedničku borbu za tu ideju. Ujedinjenje je ono što će se desiti. Proces ujedinjenja je započeo i ne može se više zaustaviti”, poručio je Vulin u izjavi za RTRS.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,