Srijeda, 19. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sjednica Skupštine Saveza RVI TK: Povećanje invalidnina prioritet rada u ovoj godini

Preuzmite sliku

Na redovnoj godišnjoj izvještajnoj sjednici Skupštine Saveza ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona prezentirani su rezultati rada u prošloj godini, te Plan i program rada za 2023. godinu.

Izvještaj o radu podnio je aktuelni predsjednik Saveza Fahrudin Hasanović. On je između ostalog kazao da je ‘Savez svih prethodnih godina imao puno razumijevanja za aktuelnu vlast, kako na nivou Federacije BiH tako i Tuzlanskog kantona u pogledu obima prava i poštivanja Zakona o pravima boraca, ali da je došlo vrijeme da se neke višegodišnje nepravde prema ovoj populaciji isprave’.

– Mišljenja sam da smo ispunili misiju svoga postojanja i u prošloj kao i svim godinama prije s jednim prevashodnim ciljem a to je da popravimo položaj i status naših članova i njihovih porodica. Stalna i kontinuirana skrb o osnovnim i dopunskim pravima našeg članstva biće i dalje u fokusu našeg rada. Ima svakako prostora da se ta prava poboljšaju, stariji smo i treba nam više podrške nego ranije. Nadam se da će i novi saziv Vlade Tuzlanskog kantona imati više razumijevanja za naše probleme – kazao je Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza RVI TK.

On je još naveo da će primarni cilj za ovu godinu biti usklađivanje Zakona o pravima boraca Tuzlanskog kantona s onim na nivou Federacije BiH, jer kako je kazao Zakon na federalnom nivou daje više prava nego kantonalni.

– Povećanje invalidnina je također nešto što je primarno, jer više od 20 godina nismo imali povećanja invalidnina – naglasio je.

Predsjednik Skupštine Saveza RVI Tuzlanskog kantona Rasim Islamović je tom prilikom također kazao kako je povećanje invalidnina primarni cilj za ovu godinu.

– Ubjeđivali su nas kako je tzv „švicarski model“ rješenje za povećanje naših invalidnina i mi smo u to povjerovali ali ilustracije radi u posljednjih pet godina penzije su porasle za 26 posto a invalidnine za 5 posto, pa vi sad vidite koliko je to dobro za nas. Naravno da nije i mi krećemo u novu rundu pregovora, i sa kantonalnim ali i federalnim nivoima vlasti, za povećanje svih naših prava pa i invalidnina – kazao je Islamović.

Kako navode u saopćenju za javnost, svi ponuđeni izvještaji i prijedlozi su jednoglasno usvojeni. Nakon završetka skupštine održan je i širi skup na kojem je Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Federacije Bosne i Hercegovine prezentirao sve mogućnosti osoba sa invaliditetom sa procentom 60 i više posto, po pitanju zapošljavanja i samozapošljavanja. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje