Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

SIPA u prošloj godini oduzela 269 kilograma kokaina vrijednog 30 miliona eura

Preuzmite sliku

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) oduzela je u prošloj godini 269 kilograma kokaina, čija je tržišna vrijednost procijenjena na 30 miliona eura, rekao je zamjenik direktora Sipe Zoran Galić.

Galić je rekao da je droga u BiH dolazila iz Južne Amerike i da je vještačenjem utvrđeno da je kokain visoke čistoće.

On je naveo da je Sipa u prethodnom periodu provela 27 istraga vezanih za finansijski kriminal i korupciju. “Neke od značajnijih akcija su `Profit`, `Karantin`, `Konak`, `Rudnik`, `As`, `Trik`, `Dijamant`, `Magnet`”, rekao je Galić.

On je naglasio da se velika pažnja posvećuje i borbi protiv terorizma, koji predstavlja jedan od najvećih bezbjednosnih izazova današnjice.

Ukazao je na dobru saradnju Sipe sa svim policijskim tijelima u BiH, Ministarstvom bezbjednosti u Svajetu ministara, tužilaštvima i sudovima, te drugim nadležnim tijelima.

“Moram istaći da je posebno značajna saradnja ostvarena sa Evropolom i drugim međunardonim partnerima u obliku razmjene informacija i ustupljenih podataka kada je riječ o aplikacijama `Skaj` i `Anom`, što je doprinijelo intenziviranju operativno-istražnih radnji SIPA-e“, rekao je Galić za “Večernji list”, izdanje za BiH.

Govoreći o očekivanjima formiranja radne grupe “Zebra”, Galić je ocijenio da će to mnogo dopriniejti u sprečavanju krijumčarenja i trgovine ljudima, te da će lakše biti doći do organizatora kriminalnih udruženja.

On je napomenuo da će operativna radna grupa “Zebra” okupiti policijske stručnjake iz Hrvatske, Slovenije, BiH, NJemačke i Rumunije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,