Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sindikat SIPA-e traži osnovicu za obračun plaća od 630 KM

Preuzmite sliku

Sindikat SIPA-e putem maila je na adresu predsjedavajuće i svih ministara u Vijeću ministara BiH uputio zahtjev za hitno usvajanje osnovice za obračun plate u 2023. godini i prijedloga nacrta Budžeta institucija za 2023. godinu u kojem traže da se usvoji Prijedlog osnovice od 630 KM.

“Obzirom da je usvojen Dokument okvirnog proračuna za period 2023 – 2025 čime su se stekli uslovi za usvajanje Budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, a da još uvijek nije usvojena Odluka o osnovici za obračun plate za sve uposlene u institucijama Bosne i Hercegovine, u svojstvu reprezentativnog sindikata u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, tražimo hitno usvajanje Prijedloga Odluke o visini osnovice u iznosu od 630,00 KM za obračun plate uposlenim u institucijama BiH u 2023. godini.

Naime, tokom 2022. godine obračun plate za uposlene u institucijama Bosne i Hercegovine je nakon 12 godina vraćen na iznos od 535,00 KM koji se primjenjivao davne 2009. godine, tako da bi usvajanje osnovice u iznosu od 630,00 KM predstavljalo prvo povećanje plate uposlenima u institucijama Bosne i Hercegovine, dok su istovremeno u proteklih 13 godina, plate uposlenih u organima vlasti na nižim nivoima u međuvremenu porasle i do 100%. Dugogodišnje ignorisanje uposlenih na nivou Bosne i Hercegovine, sve nas je zbog inflacije i stalnih poskupljenja je dovelo do teške materijalne situacije zbog čega smo suočeni sa svakodnevnim odlascima uposlenih čime gubimo već formirane i iskusne kadrove, dugogodišnje istražitelje – policijske službenike što predstavlja dodatni trošak, obzirom da je neophodno osigurati sredstva za školovanje i obučavanje novih policijskih službenika.

Sindikat SIPA je upoznat da ništa bolja situacija nije ni u drugim policijskim agencijama na nivou Bosne i Hercegovine kojima nedostaje veliki broj kadrova, kao ni u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine koje su dovedene u situaciju da zbog nezainteresovanosti koja je uzrokovana niskim primanjima nije moguće popuniti upražnjena radna mjesta.

Zahtjev za usvajanje osnovice za obračun plate u iznosu od 630,00 KM smatramo opravdanim obzirom da isti predstavlja povećanje od 17,75% što je za 1% više u odnosu na prošlogodišnju inflaciju u Bosni i Hercegovini što uposlene u institucijama Bosne i Hercegovine opet dovodi u jako tešku materijalno-finansijsku situaciju jer se povećanje gubi u svakodnevnim poskupljenjima.

S tim u vezi, imajući u vidu sve navedeno, tražimo da što hitnije usvojite prijedlog nacrta Budžeta za 2023, godinu te isti uputite u dalju proceduru po hitnoj proceduri sa predloženom osnovicom za obračun plate u iznosu od 630,00 KM.

Također, pozivamo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da u što kraćem roku izmijeni Odluku o načinu i postupku ostvarivanja prava uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine na naknadu za službeno putovanje u pogledu iznosa dnevnice sa trenutnih 25,00 na 60,00 KM te eventualnog različitog definisanja „službenog putovanja“ i „operativnog rada“ policijskih službenika.

Isto tako, imajući u vidu pozive za održavanje sastanka upućene od strane Saveza sindikata policijskih organa BiH, Sindikata UIO BiH i Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine, nadamo se da će uskoro započeti dijalog s ciljem zaključivanja kolektivnog ugovora”, saopćeno je iz Sindikata SIPA-e.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,