Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sindikat Rudnika Kreka Tuzla traži od Vlade FBiH smjenu menadžmenta rudnika

Preuzmite sliku

Sindikalni odbor Sindikalne organizacije Rudnika uglja “Kreka” u Tuzli uputio je dopis premijeru Vlade Federacije Fadilu Novaliću, ministru energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH Nerminu Džindiću, te generalnom direktoru JP Elektroprivrede BiH Admiru Andeliji u kome traže da odmah izvrše smjenu kompletnog menadžmenta Rudnika uglja Kreka Tuzla.

Njihov zahtjev podržao je i Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Kreka Tuzla.

U obrazloženju kao razlog naveden je pad u realizaciji planiranih radnih zadataka, konfuzno i haotično stanje u rudniku.

Rudari Rudnika Kreka u Tuzli najavili su štrajk za 16. august, a razlog je odluka uprave ovog rudnika o prekidu rada zbog privremenog zastoja u proizvodnji i pada prihoda u Rudniku uglja Kreka Tuzla.

Naime, uprava je odlučila da 30 posto radnika ide kući do daljnjeg, bez vremenskog ograničenja, odnosno više od 600 radnika ostaje bez radnog angažmana.

U odluci je navedeno da će radnici tokom prekida angažmana dobijati naknadu od 60 posto osnovne plate isplaćene u posljednja tri mjeseca i dodatak za navršene godine staža. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje