Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sindikat radnika trgovine BiH prvomajsko jutro pred parlamentom: “Ili dostojanstvena plata ili red za vize”

Preuzmite sliku

Članovi Sindikata radnika trgovine Bosne i Hercegovine (STBIH) okupili su se jutros ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu, u povodu 1. maja, Međunarodnog praznika rada, javlja Anadolija.

Protesti pod nazivom “Kada smo mi na redu?” počeli su jutros u 8:30 sati ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a tokom okupljanja istakli su i različite transparente poput “ili dostojanstvena plata ili red za vize”, “i kasirka želi na more za 1. maj”.

Trgovci su frustrirani činjenicom da je politička scena u BiH, umjesto da se bavi rastućim ekonomskim problemima, ponovo okupirana beskrajno dugom i iscrpljujućom uspostavom vlasti, naveli su organizatori.

Cilj ovog Prvomajskog protestnog uranka STBIH je, kako su ranije naveli, skrenuti pažnju na činjenicu da dugotrajan i krajnje turbulentan proces formiranja vlasti u BiH ponovo za posljedicu ima stagnaciju ali i nazadovanje životnog standarda radnika.

Nakon okupljanja ispred zgrade Parlamentarne skupštine BIH i tu simbolično ispred zatvorenih vrata ostave svoje poruke za državni nivo vlasti koji, kako navode, se uopšte ne bavi radničkim pravima što za posljedicu ima stalnu diskriminaciju radnika i radnica u pravima, ali i primanjima po bh. entitetima, STBIH kolona će krenuti put zgrade Parlamenta Federacije BIH gdje će također ostaviti svoje poruke ali i zahtjeve za ovaj nivo vlasti.

STBIH traži hitno usvajanje Izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini FBIH koji bi regulirao slobodne nedjelje i slobodne dane u vrijeme praznika i koji nije dobio podršku zastupnika u prošlom mandatnom periodu. Izmjene ovog zakona su pripremljene i potrebno ih je što prije uvrstiti u dnevni red Parlamenta FBiH, a STBIH zahtijeva da se to konačno i desi kako bi se ovo važno pitanje za sve trgovce konačno sistemski riješilo. Također, zahtijevaju i izmjene zakona o radu, hitno povećanje minimalne plaće te izmjene zakona o porezu na dohodak i doprinosima.

“Radnice i radnici zaposleni u trgovini i uslužnim djelatnostima žele provoditi praznike sa svojim porodicama, žele imati slobodnu nedjelju, te zaslužuju za svoj rad biti adekvatno plaćeni. Također zaslužuju da imaju jednaku plaću za jednak rad kao i naknade na godišnji odmor i slično. Frustracija i bijes koji osjećaju zbog činjenice da su konstantno taoci ‘važnijih ciljeva’ od njihove egzistencije, trgovci više ne žele tolerirati diskriminaciju ali i konstantan nemar i nebrigu o njihovim životima i pravima. Ne želimo više ovisiti od dobre volje poslodavaca, ne želimo gledati kako naša djeca odlaze iz ove zemlje i stoga tražimo sistemska i konstruktivna rješenja koja će na prvo mjesto staviti ekonomiju i opstanak privrede u BiH” poručuju iz STBIH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje