Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sindikat metalaca FBiH najavio generalni štrajk: Stanje je katastrofalno

Preuzmite sliku

Sindikat metalaca FBiH najavio je generalni štrajk narednog mjeseca, ukoliko Federalna Vlada, u roku od sedam dana, ne ispuni njihove zahtjeve.

Poručili su da je stanje u namjenskoj industriji katastrofalno, ukazujući na neisplaćene plate i doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, ali i kriminalne malverzacije u pojedinim firmama. Predstavnike Vlade pitali su zašto ne reaguje, te na osnovu čega je mogla produžiti mandat Upravi koja ne radi svoj posao kako treba.

“Stanje je katastrofalno!” Ovako su pojedini sindikalci opisali trenutno stanje u namjenskoj industriji. Dok se, kažu, susreću sa brojnim problemima, od neisplaćenih plata, preko kriminalnih malverzacija, do mobinga, Vlada Federacije BiH ostaje gluva na njihove zahtjeve.

“Još uvijek su protesti u ‘Zraku’, ljudi provedu noć tamo, niko im se ne obraća. Još uvijek su protesti u “Binasu”, još uvijek se pripremaju protesti u RZ Hadžići, “Pretisu” i nadam se da neće doći do generalnog štrajka, jer ukoliko se ne ispune naši zahtjevi za sedam dana, koje će danas iznijeti predstavnici Sindikalnih organizacija, namjenska industrija se priprema u septembru za generalni štrajk”, kaže Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca FBiH.

Njihovi zahtjevi, uglavnom su isti, isplata zaostalih plata i doprinosa, te smjena Nadzornog odbora, koga smatraju glavnim krivcem za situaciju u kojoj se nalaze.

 • “Mi ovom prilikom tražimo smjenu direktora Isme Hebibovića I smjenu kompletnog Nadzornog odbora I da napokon uđe ili Federalni MUP ili SIPA , da ispita sve ove indicije koje mi imamo”, navodi Emir Kominlija, predsjednik Sindikalne organizacije “Zrak”.

  “Je li vama normalno da na sastanku direktor proizvodnje kaže: “Vas treba kandžijati!”. Ako je to normalno… Kandžijati?Ja to u životu svom nisam doživio”, kaže Mirza Pobrić, predsjednik Sindikalne organizacije “Pretis”.

  “Nenormalno je da u 21. vijeku mi četiri mjeseca ne dobijemo platu I topli obrok I da se ne uplate doprinosi za zdravstveno osiguranje I penziono. Dakle, doprinosi uz naše plate nisu uplaćeni skoro dvije godine”, poruka je Faruka Jusufspahića iz Sindikata fabrike “Binas”.

  S druge strane, predstavnici preduzeća “Igman” i “Uniks Gineks” navode da dobro posluju, ali upozavaju na političke poteze kojima se “ruše” preduzeća namjenske industrije.

  “Jedina zamjerka na sve ovo je što s eišlo na rušenje s političke strane, što se politika umiješala u firme, pa su u jendom momentu išli na rušenje direktora, uprava, dakle, firmi koje posluju pozitivno”, naveo je Elmir Vranj, UNIS “Ginex” Goražde.

  Odgovor Vlade na pitanje zašto ne reaguje, te na osnovu čega je mogla produžiti mandat Upravi koja ne vrijedi, sindikalci i dalje čekaju. (N1)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje