Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sindikat KCUS-a: Ko je dao ovlaštenje ZZOKS da se oroči 95 miliona KM?

Preuzmite sliku

“Sindikat KCUS smatra da Vlada KS i ministar zdravstva Haris Vranić obmanjuju javnost i građane zaključcima o unaprijeđenju zdravstvene zaštite, a koji su usvojeni na nedavno održanoj tematskoj sjednici. Sindikat KCUS se oštro protivi roku od mjesec dana za provođenje konkursnih procedura za prijem uposlenika ako već imamo sredstva u iznosu od 95 miliona KM u ZZO KS, koja su oročena u bankama”, istaknuli su danas iz Sindikata KCUS-a.

Iz ovog Sindikata podsjećaju “da je nedavno Sindikat zaposlenih u zdravstvu putem sredstava javnog informisanja postavio pitanje da li je u skladu sa trenutno važećim zakonima za teritorij Federacije BiH i KS moguće da ZZO KS, koji nije štedionica nego Fond zdravstvenog osiguranja građana (osiguranika) KS, akumulira tolika sredstva, ako jeste, kako ih zakonito “uložiti” u zdravstvenu zaštitu, sve što ona podrzumijeva, ili nezakonito oročiti sredstva kod poslovnih banaka i ubirati kamate.”

Prim. dr. Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS izjavio je da: “novac koji pacijent, odnosno osiguranik, plaća za zdravstvenu zaštitu, mora se iskoristiti, te da ZZO KS ne može poslovati sa suficitom sredstava”.

On je naveo da se ne može se štedjeti na štetu osiguranika. Ulaganje u opremu, lijekove, specijalizacije, zapošljavanje novog kadra i bolje plaće – u to treba ići novac osiguranika, a ne da se štedi.

“Smatramo da usvojeni zaključci od strane Vlade KS neće poboljšati zdravstvenu zaštitu pacijenata, kao ni popraviti uslove rada svih uposlenika u zdravstvu. Napominjemo da je zbog nedostatka kadra (medicinskog i nemedicinskog) u KCUS neophodno što prije reagovati i početi sa upošljavanjem novog kadra. Rok od mjesec dana nije realan, nego još više produbljuje krizu u zdravstvu”, istaknuli su iz Sindikata KCUS-a.

Iz izvještaja sa sjednice Vlade KS, dodaju, zaključuju da se Ministarstvo zdravstva na čelu sa ministrom Vranićem “jedino potrudilo oko davanja prijedloga prema Vladi KS i Vladi FBiH za prijem mladih ljekara u cilju smanjenja neophodnog staža za dobivanje specijalizacije na šest mjeseci, te je potpuno nejasno zašto je akcenat stavljen samo na ovu kategoriju uposlenika.”

“Prateći dešavanja u zdravstvu postoji dosta nejasnoća. Sindikat KCUS postavlja pitanje zašto su posebno uposlenici KCUS-a toliko diskriminirani i zašto ih Vlada KS, Ministarstvo zdravstva KS i ZZO KS ignoriraju, znajući da postojeći broj uposlenika ne može opsluživati veliki broj pacijenata pogotovo u vrijeme godišnjih odmora. Postojeći kadar ulaže ogorman napor da nadomjesti rad uposlenika koji su otišli u penziju, preminuli ili su na bolovanjima. Svjedoci smo stalnog obraćanja KCUS-a prema nadležnom Ministarstvu za davanje dozvole odnosno saglasnosti za prijem novih uposlenika, znajući da su ostale ustanove dobivale saglasnosti i vršili prijem uposlenika (JU Dom zdravlja KS 46 radnika itd.)”, kazali su iz Sindikata KCUS-a.

Navode dalje, godinama unazad Sindikati ukazuju na stvari koje ne valjaju u zdravstvu, koje se trebaju ispraviti, ali se ništa ne mijenja.

“Novac koji pacijent, odnosno osiguranik plaća za zdravstvenu zaštitu, mora se iskoristiti za poboljšanje zdravstvenih usluga te da ZZO KS ne može poslovati sa suficitom sredstava. Ne može se štedjeti na štetu pacijenta. Ulaganje u opremu, lijekove, specijalizacije, zapošljavanje novog kadra i bolje plaće treba da bude cilj ZZO KS, a ne oročavanje sredstava”, ističu iz Sindikata KCUS-a.

Traže da Vlada KS, nadležno ministarstvo i ZZO KS sredstva sa kojima raspolaže promptno realizuje zapošljavanje novog kadra, zanavljanje medicinske opreme, nabavke lijekova, edukacije kadrova, kao i povećenje plaća uposlenicima u zdravstvu KS.

“Zahtijevamo odgovor na pitanje ko je dao ovlaštenje da se novac osiguranika koji je uplaćen u ZZO KS oroči? Ko onemogućava zapošljavanje u KCUS? Ko i zašto traži skraćenje staža potrebnog kao uslov za specijalizaciju?”, zaključuju u saopćenju iz Sindikata KCUS-a.

Podsjetimo, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu prije nekoliko dana u svom zvaničnom saopćenju oštro je kritizirao rad ministra zdravstva Kantona Sarajevo, Harisa Vranića. Naime, oni su u svom saopćenju naveli kako KCUS navodno ne može normalizirati rad i uvesti redovne posjete zbog diskriminacije od strane Vlade Kantona Sarajevo i ministra zdravstva KS. Ubrzo im je odgovorio i Vranić, između ostalog, rekavši “KCUS neka razmisli o svom radu proteklih godina i gubitku kadra”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,