Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sestra uhapšenog Srebreničanina Behudina Husića u suzama: Ja samo njega imam

Preuzmite sliku

Sestra Srebreničanina Behudina Husića kojeg je SIPA jutros uhapsila po nalogu Okružnog tužilaštva Bijeljina, Kadefa Muhić, obratila se javnosti.

Plačući je kazala kako je ovo “politički montiran proces”, da njen brat nije kriv. “Ja samo njega imam. Ubili su mi muža, brata od 20 godina, dva djevera, a za ovog ću ja poginuti” – poručila je.

Naglasila je kako njen brat i ostali nikada nisu izbjegavali pravosuđe te da nisi krivi.

“To svi znaju, nemaju dokaza. Ja sam čak pronašla umrle listove onih za koje se terete. Jedan čovjek i ne postoji, a za druge nema dokaza niti se poklapaju datumi i mjesta događaja. To je očito policijski proces. A naši advokati nisu uradili ništa jer su bili po službenoj dužnosti. Mi porodice su im se obraćale, nudile novac da platimo ako treba, ali kazali su da nismo dužne. Oni nisu mrdnuli”, kazala je Muhić.

Istakla je kako je sličan slučaj bio s “Ahmom Haribašićem koji je otišao u Švicarsku, a naknadno za njim raspisana potjernica bez ikakvih poziva ili informacija o istrazi”.

“Uhapsili su ga tamo. Skupila sam svu dokumentaciju i poslala svu Švicarsku. Sud u Švicarskoj ga je oslobodio kazavši da nema dokaza. ali on sada ne može doći u svoju državu jer ga ovdje još uvijek terete. Jutros vidim da je sve isplanirano. Na osnovu naloga Okružnog suda Bijeljina, tužiteljica TK Arnela Gračević i Savo Lečić iz Ministarstva sigurnosti BiH su izdali nalog za pretres kuće i hapšenje mog brata. To je tako izorganizovano. Bila bih sretna kada bi gospođa Arnela ovako organizovala da vrati ovog iz Srbije što je počinio masakr na Kapiji pa bi mi možda vratili vjeru u sudove, nazovimo naše. Ali, ne vjerujem da mi ovdje imamo pravo u BiH – državi za koju smo se borili, štitili je i mislili da je naša. Očito da nije i da mi nemamo niti jednu instituciju. Zamolila bih državnike BiH da se pozabave ovim slučajevima i da pomognu da se jednom prekine ova farsa”, kazala je.

Husić je doveden prvo i SIPA-u u Tuzli, a potom treba biti prebačen u Tužilaštvo u Bijeljini. Otišla je po njegove stvari i mobitel.

“Moj brat živi 30 godina. Živ je, a nije živ. Tražila sam samo da ga vidim, izgubila sam sve. Ubili su mi muža, brata od 20 godina, dva djevera, a za ovog ću ja poginuti. Tražila sam samo da ga vidim, ali mi se službenik nasmijao i rekao: ‘Morao sam se nasmijati, ne pričaj demogagiju’. Njemu je to demagogija, a ja samo njega imam. A znam šta su preživjeli u Bijeljini i kako će njemu večeras biti noćiti tamo”, kazala je uplakana Muhić.

Podsjetimo, Srebreničan Behudin Husić, preživjeli muškarac iz kolone smrti 11. jula 1995. godine, uhapšen je jutros oko sedam sati.

Husić je jedan od osumnjičenih u tzv. predmetu “Srebrenički proces”. Pored njega u ovom procesu se nalaze još i Ahmo Harbaš i Nedžad Hasić, koji je uhapšen prošle godine, a nakon sedam mjeseci pušten iz pritvora.

Osumnjičeni se terete da su tokom 1996. godine na području Srebrenice učestvovali u ubistvu četvorice srpskih civila. Husić je te godine uhapšen i tada mu se sudilo u Bijeljini. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje