Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Senad Salkić: Vjetroelektrana Podveležje moći će godišnje podmiriti oko 6.000 domaćinstava

Preuzmite sliku

Gost emisije Dobar dan BiH na Hayat TV bio je Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH.

Bosnu i Hercegovinu treba voljeti riječima, ali prije svega djelima, radom, izgradnjom. U povodu Dana nezavisnosti BiH jučer je obilježen završetak radova na Vjetroelektrani Podveležje 1. Riječ je o prvoj vjetroelektrani koja će biti vlasništvo Elektroprivrede BiH.

Mi smo do sada na vjetroparku Podveležje proizveli 10 gigavat-sati električne energije. Dakle u ovoj fazi testiranja i probanja, 10 gigavat-sati je već plasirano elektroenergetski sistem BiH, što znači da je probni rad već počeo. Mi smo u protekloj sedmici uradili i tehnička ispitivanja i probe za tehnički prijem vjetroelektrane i očekujemo da u saradnji sa Vladom HNK-a i nadležnim ministarstvima, ishodujemo upotrebne dozvole u narednim danima. Naravno, ovaj probni rad i ova faza testnih ispitivanja, također ulazi i u tu fazu ishodovanja upotrebnih dozvola. Dakle, vjetroelektrana je u punom kapcitetu spremna za rad, svi vjetroagregati su priključeni na elektroenergetski sistem BiH putem deformatorske stanice, i sada ovisnosti od snage vjetra i povoljnih uslova, proizvodimo električnu energiju  – kazao je Salkić.

On je istakao da je jučer svečano obilježen završetak radova na Vjetroelektrani Podveležje jer su okončane sve aktivnosti.

Nalazimo se u fazi u kojoj svaki vjetroagregat pojedinačno, testiramo u njegovim performansama, testiramo njegove odnose prema kodeksu mreže, testiramo ih u odnosu na rad prema elektroenergetskom sistemu BiH, kako sistem utiče na njim i kako oni utiču na sistem. To su sve faze ispitivanja u kojima one proizvode električnu energiju i plasiraju je u mrežu. Očekujemo da se sve te aktivnosti okončaju u narednih 15-ak dana i nakon toga će vjetroelektranom biti u potpunosti upravljano iz operativnog centra Elektroprivrede BiH u Sarajevu i vjetroelektrana će raditi u punom kapacitetu – istakao je Salkić, te naglasio da su u testnom periodu 10 gigavat-sati električne energije proizveli ne sa svih petnaest, nego kako su jedan po jedan, puštali vjetroagregate na mrežu, tako je i proizvodnja vjetroelektrane i rasla.

Vrlo smo zadovoljni pokazateljima koje do sada imamo. Gotovo da smo u ovoj fazi kada smo svih 15 vjetroagregata pustili na mrežu, imali 24 sata kontinuiranog rada vjetroelektrane nominalnom snagom što je vrlo rijetko i govori o jednom dobrom vjetropotencijalu na lokaciji Podveležja. To obećava da ćemo imati garantovanu proizvodnju od 130 gigavat-sati električne energije na nivou godine kako je i sam projekat dizajniran, ali mi mislimo da će ta vjetroelektrana proizvoditi i nešto više od toga – naglasio je on.

Salkić je kazao da vjetroelektrana koja proizvodi 130 gigavat-sati električne energije može godišnje podmiriti oko 6.000 domaćinstava u potpunosti sa svim potrebama za električnom energijom.

Naravno to je jedan aproksimativan podatak u ovisnosti od toga koliko bi domaćinstvo potrošilo na nivou godine, ali to je otprilike taj broj, negdje oko 6.000 domaćinstava na nivou godine – naglasio je izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje