Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Senad Kešetović s 15,5 godina pristupio Armiji R BiH: Dva puta ranjavan u odbrani zemlje kao maloljetni borac

Preuzmite sliku

Na današnji dan 15. aprila Odlukom Predsjedništva BiH 1992. godine osnovana je Armija Republike Bosne i Hercegovine.

Tada se Armija R BiH sastojala od jedinica Teritorijalne obrane BiH i organiziranih dobrovoljaca, kao odgovor na srpsku agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Nakon Daytonskog sporazuma Armija R BiH zajedno s HVO-om je transformirana u Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine.

Jedan od najmađih pripadnika Armije R BiH tada bio je Senad Kešetović iz Tuzle koji je sa svojih 15,5 godina stao u odbranu zemlje.

Goloboradog tinejdžera Kešetovića su u tom periodu u ratnoj uniformi mnogi posmatrali u čuđenju i nevjerici. Svoju hrabrost brzo je pokazao na prvim linijma fronta što ga kasnije dovodi u Izviđačko-diverzantsku četu 2. korpusaLavovi” Armije BiH u tuzlanskoj kasarni Husinska buna.

 • U razgovoru za Tuzlanski.ba prošle godine povodom povodom 15. aprila Dana Armije R BiH Kešetović se prisjetio perioda kada je kao maloljetnik rame uz rame sa starijim saborcima Bosnu i Hercegovinu branio na prvim linijama fronta.

  “Prvi moj bliski kontakt sa Armijom R BiH se dogodio 1992. godine. Bila je to jedinica ‘Patriotske lige’ Dine Hasića, istaknutog borca i Zlatnog ljiljana. Međutim nisam imao dovoljno godina kako bi im tada pristupio. Nakon pogibije rahmetli Dine Hasića pri oslobađanju Čaklovića 19. juna 1992. godine ja se uspijevam 10. oktobra 1993. godine i zvanično priključiti Armiji R BiH. Otišao sam u Sapnu tada je to bila naša teritorija i tu se pridružujem jedinici “Herin vod smrti“. Tu provodim godinu dana nakon čega 1994. godine pristupam Izviđačko-diverzantskoj četi 2. korpusa “Lavovi” Armije BiH” – prisjeća se Kešetović početka svog ratnog puta u odbrani zemlje.

 • Za njega kaže da je to bio najteži period života. I danas pamti teške i mučne scene, ali podsjeća da se ono što je dogodilo na našim prostorima nikada se ne smije zaboraviti.

  “Moramo da volimo našu Bosnu i Hercegovinu ma gdje god bili. Svim mojim saborcima koristim priliku da čestitam Dan Armije R BiH, iako mi danas teško pada kada čujem da mnogi od njih teško žive. Mnogi su živote dali za BiH da bi se danas mladi masovno iseljavali, to je žalosno. Ja sam sticajem okolnosti još prije 20. godina doselio se u Australiju ali kad god imam priliku dođem u Tuzlu da se vidim sa prijateljima. Sada ste me podsjetili na neke trenutke mog života kojih se nerado sjetim. Međutim, ja sam stava da nikada mi u BiH ne smijemo zaboraviti šta nam se dogodilo.” – priča Kešetović.

 • Senad Kešetović kao maloljetni pripadnik Armije RBiH bio je na brojnim ratištima gdje je dva puta lakše ranjavan.

  “Zanimljivo je da sam nadređenim lagao koje sam godište inače bi me odstranili iz jedince, krio sam dokumente koje sam imao. Jednom prilikom moj saborac i prijatelj Isak Memišević istjerao me iz kamiona u koji sam bio ušao jer me lično poznavao i znao je koliko imam godina. Bio je to sami početak rata. Kasnije sam bio na mnogim ratištima kao diverzant širom BiH, da ne nabrajam sad. Ali, gdje god je bilo gusto i žestoko išao sam” – kaže Kešetović i prepričava nam i jednu ratnu anegdotu:

  “Kao lakši ranjenik bio sam dovezen u stacionar sa još jednim mladim borcem, bio je septembar mjesec 1995. godine. Tada nas dvojica onako više iz nekog straha skinemo infuzije obućemo se ranjeni i previjeni zaputimo se na igranku u Solinu. Bilo je eto i takvih trenutaka” – kaže jedan od najmalđih pripadnika Armije RBiH i dodaje:

  “Danas je ovim mlađim generacijama teško povjerovati da je neko u njihovom godinama već uveliko bio u rovu na prvoj liniji fornta. Često čujem neko kaže nemoj o ratu da pričamo. Kako da ne pričamo, toliko je mojih saboraca poginulo, oni koji su izašli iz rata živi osjećaju se bijedno i jadno. Ja sam se eto hvala Bogu snašao ovdje u Australiji i rado pomognem mnogima koliko god budem u mogućnosti. Zamolio ovim putem i sve koji mogu da pomognu ljudima koji su branili našu BiH, a koji danas teško žive. Puno se borcima obećavalo bilo, a jako malo toga je ispunjeno” – poručio je na kraju razgovora za Tuzlanski.ba Senad Kešetović.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje