Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Selo Konjari između Skoplja i Kumanova: Harmonični život Bošnjaka i Albanaca

Preuzmite sliku

Bošnjaci u Sjevernoj Makedoniji žive uglavnom u tri grada i njihovoj okolini, a to su Skoplje, Veles i Prilep.

Bošnjaci u okolini Skoplja žive u selima Ljuboš, Zelenikovo, Ljubin, Konjare, Čiflik, Čojlije gdje imaju svoje džamije i imame, a od 2007. godine su dobili džamiju Hatundžik u starom dijelu Skoplja, u općini Čair.

Prema popisu stanovništva iz 2021. godine broj Bošnjaka u Sjevernoj Makedoniji je 16.000, što je smanjenje za hiljadu, ali procentualno povećanje na 0,87 posto.

Selo Srednje Konjari se nalazi u prigradskoj skopskoj općini Petrovec dok se Donje Konjare nalazi u Kumanovu, a od 2021. godine ih spaja novi most preko rijeke Pčinje dug 133 metra, a koji nosi ime Cvijet Srebrenice. U Srednjem i Donjem Konjaru žive uglavnom Bošnjaci i Albanci te nekoliko turskih porodica, dok u Gornjem Konjaru žive uglavnom Makedonci.

– Skladan život u multinacionalnoj sredini –

Ova plodna dolina je bila naseljena isključivo Turcima do 1950-tih godina kada se masovno iseljavaju u Tursku, a na njihova imanja dolaze Bošnjaci i Albanci iz Sandžaka i Kosova. Postoji više teorija nastanka imena ovog sela, a najčešće se spominje priča da su ovaj kraj naselili Turci iz Konje.

 • Direktor škole osnovne škole “Bratstvo jedinstvo” u Srednjem Konjaru Salih Buzaki kaže u razgovoru za Anadolu da se njegova porodica iz Gnjilana s Kosovo doselila u Konjare 1954. godine kada je došla i većina drugih porodica kao što su Krasnići, Šumani, Hodžići…

  “U Srednjem Konjaru živi više Albanaca nego Bošnjaka, dok u Donjem Konjaru Bošnjaci čine oko 80 posto stanovništva kao i u Čifluku. Ovo područje je ranije bilo naseljeno Turcima koji su se iselili, a ostalo je samo deset njihovih porodica. Imamo centralnu školu s četiri područne u kojima učenici pohađaju razrednu nastavu, a od šestog razreda svi zajedno idu u centralnu. Sva djeca imaju poseban školski prevoz. Ova škola ima 384 učenika, od kojih su 200 Bošnjaci. Nastava je organizovana u dvije smjene”, pojašnjava Buzaki.

 • Nastava se izvodi na makedonskom i albanskom jeziku, a za učenike Bošnjake postoji izborni predmet “Jezik i kultura Bošnjaka” od trećeg do devetog razreda.

  “Naši učenici upisuju srednje škole u Skoplju, a kad je u pitanju studiranje to imamo veliki izazov, jer nam nedostaju kadrovi za matematiku, fiziku… To nam je najveći problem koji će biti još veći u budućnosti. Stalno motivišem one koji su završili srednje škole da upišu nastavničke fakultete, jer posla ima”, dodaje Buzaki.

  Iako se Sjeverna Makedonija kao i druge balkanske države suočavaju s iseljavanjem, u Konjaru broj učenika i dalje je stabilan.

  Na pitanje šta Bosna i Hercegovina može uraditi za ovu školu i mjesto, direktor Buzaki predlaže posjete Sandžaku i Sarajevu te bratimljenje škola.

 • U ovoj školi radi petero Bošnjaka, a Aida Zuković predaje “Jezik i kulturu Bošnjaka”, a Mirzet Šuman geografiju.

  – Hutba i mekteb na dva jezika –

  U Donjem Konjaru djeluje bošnjački džemat, dok je u Srednjem Konjaru džemat organizovan dvojezično. Bošnjačke džemate u Sjevernoj Makedoniji podržava i Rijaset Islamske zajednice u BiH kroz različite projekte.

  “Džemat Srednje Konjare ima oko 270 domaćinstava gdje zajedno žive Albanci, Bošnjaci i Turci. Kao imam se trudim da održavam ravnotežu. Na džumi, hutbu držim na dva jezika, jednu džumu na albanskom drugu na bosanskom. U mektebu imamo 55 djece koja su podijeljene u dvije grupe, a nastava je također dvojezična”, kaže Nazim Maljoki, imam džamije Srednje Konjare.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , , ,