Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

SDP pozvao na sastanak 11 stranaka, razgovarat će o formiranju vlasti bez SDA

Preuzmite sliku

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić za sutra, 11. oktobar, sazvao je sastanak 11 stranaka, a na kojem će se razgovarati o formiranju vlasti nakon Općih izbora, potvrđeno je za Klix.ba.

Sastanak će biti održan u prostorijama SDP-a, a fokus bi trebao biti na formiranju vlasti u kantonima, Federaciji Bosne i Hercegovine i državnom nivou.

Nikšić je ranije poručivao da SDP ne namjerava sa SDA stvarati vladajuću koaliciju. Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković je najavio da će cilj biti izbaciti SDA iz vlasti.

Podsjećamo, riječ je o 11 stranaka koje su podržale kandidaturu Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. To su, osim Bećirovićevog SDP-a, NiP, NS, NES, SBB, PDA, Bosanskohercegovačka inicijativa Fuada Kasumovića, Za nove generacije, BPS, Stranka penzionera i Mostarska priča (MP).

Bećirović je pobijedio, a protukandidati bili su mu Bakir Izetbegović (SDA) i Mirsad Hadžikadić (Koalicija Država).

Ovim činom već kreću prvi razgovori političkih stranaka za formiranje vlasti, a nakon grupe stranaka koje okuplja SDP, uslijedit će sastanci i sa drugim partnerima, poput HDZ-a.

HDZ kao nezaobilazan faktor će vjerovatno birati na jednoj strani između Trojke i drugih stranaka te SDA na drugoj strani. Na državnom niovu u tu priču će vjerovatno biti uključen i SNSD.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje