Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

SDP o usvojenom setu energetskih zakona: ‘Čudan je otpor SDA i njihovih satelita’

Preuzmite sliku

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine pozdravlja sinoćnje usvajanje seta energetskih zakona u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, te zahvaljuje svim zastupnicima koji su interes građana stavili na prvo mjesto, umjesto lične samopromocije i korištenja zastupničke govornice za najgoru vrstu populizma.

Iz SDP-a su podsjetili da je usvajanje Zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH, Zakona o električnoj energiji FBiH i Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije jedan od prioriteta za ubrzanje bosanskohercegovačkog puta prema Evropskoj uniji.

“Osim dijela koji je bitan za evropske integracije, nikako ne smijemo zaboraviti ni direktan interes građana, u kontekstu buduće energetske politike FBiH, naročito u vremenu energetske krize, ali i općeg trenda dekarbonizacije”, naveli su iz SDP-a.

O izglasanim zakonim su se, dodali su, već pozitivno oglasili i međunarodni partneri. Smatraju da usvajanje ovih zakona ima i širi strateški značaj približavanja EU i osiguravanja daljnje podrške na svim poljima.

“Ipak, ono što začuđuje jeste otpor SDA i njihovih satelita, čiji predstavnici su vodili prošli saziv Vlade Federacije BiH i koji su do jučer javno proklamovali usvajanje navedenih zakona. Jučerašnja cjelodnevna predstava za javnost od zastupnika SDA i DF-a, samo je još jednom dokazala njihovu apsolutnu nemoć i jedino što im je preostalo jeste pokušaji opstrukcije rada Parlamenta”, kazali su.

SDP BiH žestoko osuđuje sve prijetnje silom upućene čelnicima Predstavničkog doma na kraju sinoćnje sjednice.

“Ovakav vid ophođenja prema najvišem zakonodavnom tijelu u FBiH nije ništa novo od strane SDA i DF, koji su jedino spremni na upotrebu sile, kao što su to pokušali uraditi i propalim pokušajem protesta krajem aprila, kada je došlo i do fizičkog napada na pojedine zastupnike prilikom izglasavanja nove Vlade Federacije BiH”. saopćeno je iz SDP-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,