Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

SDP BiH: Uvesti obavezno PCR testiranje za građane Srbije prilikom ulaska u BiH

Preuzmite sliku

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine poziva Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da bez odlaganja uvede recipročne mjere Republici Srbiji, prilikom ulaska građana ove države u Bosnu i Hercegovini.

Odluka Republike Srbije da uvede diskriminatornu odluku po kojoj građani Bosne i Hercegovine iz jednog dijela države ne moraju raditi PCR testiranje, za razliku od građana naše države iz druge administrativne jedinice, diplomatski je skandal bez presedana.

Bosna i Hercegovina mora reagovati brzo i odlučno i uvesti obavezu PCR testiranja za sve građane Srbije prilikom ulaska u našu zemlju. Republika Srbija koja svojim postupcima opet forsira i nameće podjele u Bosni i Hercegovini mora biti svjesna da njeni postupci neće ostati bez odgovora institucija naše države.

Uvođenje obaveznog testiranja smatramo nužnim i iz razloga što Republika Srbija bilježi dramatičan porast broja oboljelih od koronavirusa, kojih je samo u decembru već više od 150.000.

Očekujemo od institucija Bosne i Hercegovine da postupe hitno u interesu zaštite zdravlja naših građana uvedu obavezu PCR testiranja prilikom ulaska u našu državu za sve građane Srbije, navodi se u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,