Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

SDP BiH: Pozivamo parlamentarce da podrže prijedlog smanjenja akciza na gorivo

Preuzmite sliku

Zbog dramatičnog rasta cijena goriva, te posljedično svih esencijalnih potrepština i namirnica, klub Socijaldemokratske partije BiH u Parlamentu BiH je prije deset dana u proceduru uputio izmjene Zakona o akcizama kojim se smanjuju cijene goriva za iznos od 30 – 45 pfeninga po litru.

Efekat ove mjere bi se odmah osjetio lančanim smanjenjem cijena. Tako bi se brzo i efikasno amortizovao udar na ionako loš životni standard stanovništva.

Nažalost, zbog pogoršanja političkih prilika na globalnom planu, cijene “divljaju” iz dana u dan. Trend rasta cijena energenata neće se uskoro zaustaviti, što će ostaviti teške posljedice na našu ekonomiju u cjelini.

Kako bi pomogli građanima i privredi u doba rastuće inflacije, predlažemo promjenu člana 17. spomenutog Zakona koji se odnosi na naplatu akciza na način da iznos akciza bude 0 KM.

Naime, Bosna i Hercegovina naplaćuje nekoliko vrsta akciza i putarina na gorivo.

Naša namjera je da se ukinu akcize na sve vrste goriva. U pitanju je poresko opterećenje koje nema jasnu namjenu i svrhu, već ide direktno u tekuću budžetsku potrošnju.

Ukoliko bi se ukinula naplata akcize na gorivo, onda bi maloprodajna cijena za gorivo bila niža od 0,30 KM do 0,45 KM. Ovakvo sniženje može značajno ublažiti negativne ekonomske posljedice koje dolaze u narednom periodu.

Ne želimo ukidati putarine za autoceste i ceste, koje se većim dijelom usmjeravaju namjenski na posebno otvorene podračune. Ti prihodi služe kao pokriće za dobivanje finansijskih sredstava od partnerskih institucija Evropske unije.

Ovaj vid poreskog opterećenja na litri goriva ostaje kao i do sada i neće se mijenjati. Ukida se samo akciza koja ide u tekuću budžetsku potrošnju.

SDP BiH poziva sve zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BH da 9.3. postupe u interesu građana i glasaju za naš prijedlog ukidanja akciza na gorivo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje