Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

SDA vodi u 28 općina BiH za načelničke pozicije, SDP vodi u Tuzli, Gračanici, Gradačcu…

Preuzmite sliku

Šef Izbornog štaba Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac rekao je večeras novinarima u Sarajevu, nakon danas održanih lokalnih izbora, da ova stranka očekuje da će se potvrditi kao najjača politička opcija u Bosni i Hercegovini i po broju glasača koju su glasali za SDA i broju načelnika, vijećnika i odbornika.

Dodao je da već postoji nekoliko obrađenih rezultata, tako da se već zna da su u Sanskom Mostu, Tešnju i Banovićima izabrani načelnici iz SDA, a rezultati najavljuju pobjedu i u Zenici, dok ova stranka u općini Centar Sarajevo “dobro stoji”.

“Rezultati izbora u ostalim općinama su u obradi”, kaže Genjac.

Kada je u pitanju općina Srebrenica, Genjac kaže da u toj općini postoje tri kategorije birača, budući da se glasa i u odsustvu, poštom te  oni koji glasaju u Srebrenici, a na osnovu izlaznosti i podataka kojima SDA raspolaže rezultati su „tijesni“, no kada se svi rezultati saberu očekivati je pobjedu Ćamila Durakovića dosadašnjeg načelnika Srebrenice.

Prema dosadašnjim rezultatima, SDA u 28 općina trenutno vodi u utrci za načelničke pozicije.

“Izbori su prošli u redu bez većih incidenata osim u općini Stolac, ali u svim ostalim općinama u BiH sačuvan je integritet izbornog procesa”, tvrdi Genjac.

Prema nezvaničnim rezultatima kandidati Socijaldemokratske partije BiH vode u borbi za načelničke pozicije u Tuzli, Maglaju, Gračanici, Gradačcu, Živinicama, Maglaju, Ključu, Bosanskoj Krupi.

SDP vodi u Tuzli, Maglaju, Gračanici, Gradačcu…

Nezvanično, u Tuzli SDP-ov kandidat Jasmin Imamović ima duplo više glasova od Bahrudina Hadžiefendića koji je zajednički kandidat Saveza za bolju budućnost (SBB) i Stranke demokratske akcije (SDA).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje