Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

SDA: Nije istina da stojimo iza pokušaja prikrivanja odgovornih u slučaju “Memić”

Preuzmite sliku

Stranka demokratske akcije (SDA) u potpunosti podržava pravnu borbu porodice Memić, kao i svih ostalih građana kojima su pravosudne institucije u BiH uskratile pravo na istinu i pravdu.

Poziva porodicu Memić da se u borbi za pravdu osloni samo na istinu, da ne dopusti neistine i manipulacije.

– Neistina je da se „SDA nikada nije oglasila o slučaju Memić“, a još je veća neistina da SDA na bilo koji način stoji iza pokušaja prikrivanja odgovornih za ovaj slučaj. Te neistine se uporno plasiraju, te ćemo zato podsjetiti na saopćenje još iz 2018. godine u kojem smo najoštrije osudili nesposobnost pravosudnih organa Kantona Sarajevo da otkriju, procesuiraju i kazne odgovorne za smrt Dženana Memića. U istom saopćenju podržali smo zahtjev porodice da se ispita odgovornost pravosudnih i policijskih organa, a prvenstveno Tužilaštva KS za nerješavanje ubistva Dženana Memića. I dalje čvrsto ostajemo i insistiramo na rješavanju ovog, ali i niza drugih slučajeva koje pravosudne institucije već godinama ne rješavaju, poput ubistva dvojice sarajevskih policajaca – saopćili su iz SDA.

Navode da je sljedeća neistina da „SDA napada Gordanu Tadić zbog slučaja Memić“.

– Podsjetićemo da SDA dugi niz godina – mnogo prije nego se Tužilaštvo BiH uopće zainteresiralo za slučaj Memić – insistira na suštinskim reformama u bh. pravosuđu i traži smjene najodgovornijih pojedinaca, među kojima je i Gordana Tadić. SDA će nastaviti podržavati pravnu borbu porodice Memić, ali se protivimo zloupotrebi njihove tragedije u političke svrhe ili u svrhu spašavanja statusa kompromitiranih pravosudnih zvaničnika. Pokretanje politički motiviranih procesa, selektivno procesuiranje ratnih zločina i pokušaji mijenjanja karaktera proteklog rata kroz masovno podizanje optužnica protiv generala Armije RBiH, te amnestiranje zvaničnika iz entiteta RS za najozbiljnija krivična djela, činjenice su koje ukazuju na potrebu smjene Tadić sa dužnosti glavne državne tužiteljice. Na tome godinama insistiramo, i to nema nikakve veze sa slučajem Memić – naveli su iz SDA.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje