Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Scholz: Neprihvatljiv je svaki pokušaj negiranja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović sastao se danas s kancelarom Savezne Republike Njemačke Olafom Scholzom u okviru zvanične posjete Njemačkoj, nakon čega je upriličena zajednička pres konferencija.

“BiH je država koja ima hiljadugodišnju historiju, država dugog trajanja i pamćenja, te država koja ne zaboravlja svoje prijatelje, a SR Njemačka je bila i ostala jedan od najvećih prijatelja BiH”, rekao je Bećirović.

Kazao je da ono što raduje jeste činjenica da iz godine u godinu BiH i SR Njemačka imaju sve bolju ekonomsku saradnju.

“2023. godine smo postigli rekordnu robnu razmjenu, koja je bila viša od 6 milijardi KM. Mi želimo da robna razmjena bude još bolja i da dobru saradnju između dvije države intenziviramo i u narednom periodu”, kazao je on.

Potom se dotakao problema u Bosni i Hercegovini, o kojima je razgovarao sa Scholzom.

“U BiH imamo jednu manjinu proruskih orijentiranih koji ugrožavaju ustavni poredak BiH. Oni napadaju dvije ključne institucije koje garantiraju mir i stabilnost – Ured visokog predstavnika i Ustavni sud BiH uspostavljen na osnovu Ustava BiH. Zbog takve politike i postoje sankcije prema tom režimu od strane skoro cijelog Zapada. Naša želja je da se svi vratimo u okvire Dejtona i da se okrenemo ekonomskom napretku BiH. Isto tako moramo biti spremni da odgovorimo na izazove u narednom periodu”, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Napomenuo je da je baš zato za BiH i regiju bitna čvrsta poruka najveće i najjače ekonomske sile u EU – SR Njemačke i kancelara Scholza.

“Posebno je važna i njegova poruka da su nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH neupitni. Razgovarali smo i o rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Iskazao sam duboko poštovanje i zahvalnost prema Scholzu i SR Njemačkoj jer čuvaju istinu o Srebrenici. Istinu koju su utvrdili i najviši sudovi UN-a”, poručio je Denis Bećirović.

Njemački kancelar Olaf Scholz nakon sastanka rekao kako je za Njemačku neprihvatljiv “svaki pokušaj negiranja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH”.

Scholz je naglasio kako će Njemačka i dalje davati svoj doprinos stabilnosti u BiH putem EUFOR misije Altea.

“Moraju se stvoriti pretpostavke za pridržavanje evropskih zakona i propisa i tu ne postoje okolni putevi za ulazak u EU. Taj put je isti za sve zemlje. Svjestan sam da ovo predstavlja veliki izazov, ali reformski napori će se isplatiti za zemlje kandidate jer je to povezano i s velikim ekonomskim uspjehom i velikim mogućnostima unutar EU”, kazao je Scholz.

On je naveo kako je s Bećirovićem vrlo konstruktivno razgovarao i o drugim pitanjima koja su važna za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

“Potvrdio sam podršku njemačke Vlade na tom putu. Potrebno je osnaživati dalju regionalnu saradnju. Ove godine je 10. godišnjica Berlinskog procesa i to je važan instrument regionalne saradnje. Nadam se da će BiH ratificirati sporazum o mobilnosti i prihvatiti izajvu o energetskim pitanjima”, naveo je Scholz.

Scholz se dotakao i ruske agresije na Ukrajinu, navodeći da je pokazala koliko je važna saradnja i da moraju uraditi nešto kako bi se osigurao mir u Evropi.

“Ovaj rat pokazuje da mir nije nešto što se podrauzumijeva samo po sebi. Pozdravljam što je BiH solidarna s Ukrajinom i što se jasno izajsnila o ruskoj agresiji. Nadam se da ćemo moći provesti zajedničke korake u vezi sa tim. Znamo da je stabilnost zapadnog Balkana nešto što se ne podrazumijeva samo po sebi i da na tome moramo posebno raditi, a BiH igra aktivnu ulogu. Bilo kakav pokušaj ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH za nas je neprihvatljiv. Podržavamo važnu ulogu visokog predstavnika u podržavanju demokratije, vladavine prava i integeriteta ove zemlje. Njegovi napori su zasnovani na tome da se osigura pridržavanje Dejtonskog sporazuma”, poručio je Scholz. (BHRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,