Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Schmidt u Zagrebu: Vidimo Kosovo i zato EU mora započeti pregovore sa BiH

Preuzmite sliku

Visoki predstavnik Christian Schmidt istaknuo je važnost ubrzanja integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju te dodao kako je potrebno započeti pregovore o pristupanju. Kazao je to u u Zagrebu gdje je održana konferencija o evropskom putu i perspektivi Bosne i Hercegovine.

– Vidim političku nužnost da ubrzamo integraciju BiH u Evropsku uniju i ne smije se izgubiti momentum – rekao je Schmidt, prenosi HRT.

Dodao je da govorimo o vremenu kada ne znamo hoće li biti političkog efekta rata i ruske agresije u Ukrajini na Zapadni Balkan.

– Vidimo Kosovo i zato moramo biti odlučni te započeti pregovore s BiH – dodao je Schmidt.

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman istaknuo je da Hrvatska snažno podržava ulazak BiH u EU nakon što je u decembru dobila status kandidata. Cilj je, kako je naveo, da se pristupni pregovori otvore do kraja godine.

– Mislim da je to izuzetno važno, prije svega to je sigurnosno i političko pitanje, a to je isto važno upravo zbog sprečavanja malignih utjecaja trećih zemalja – rekao je on.

Dodao je kako smatra da se novo Vijeće ministara BiH pokazalo vrlo aktivnim te da su jako angažirani oko ispunjenja uvjeta, odnosno kriterija, koji su preduslov za otvaranje pristupnih pregovora. Naveo je i da se očekuje pozitivan izvještaj Evropske komisije u ovom mjesecu za Bosnu i Hercegovinu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,