Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Schmidt u Ahmićima: Oni koji su osuđeni i odslužili zatvorske kazne ne trebaju se oglašavati u javnosti

Preuzmite sliku

Visoki predstavnik Christian Schmidt posjetio je Ahmiće i odao počast žrtvama ratnih zločina počinjenih u aprilu 1993. godine, te istakao da je za pomirenje potrebno da se “prihvati istina” o onome što se dogodilo i da oni koji to negiraju “moraju biti najstrože zakonski kažnjeni”.

“Za pomirenje je neophodno da cjelokupno društvo uloži napor kako bi žrtve bile poštovane i kako bi se prihvatila istina o onome što se dogodilo. Svi moraju da se suoče sa prošlošću. Oni koji su osuđeni i koji su odslužili zatvorske kazne ne trebaju se oglašavati u javnosti, osim kada govore o obeštećenju i iskazivanju poštovanja prema žrtvama. Negiranje ili umanjivanje ratnih zločina predstavlja jasnu uvredu za žrtve i preživjele“, izjavio je Schmidt, prema saopštenju iz OHR-a.

“Svi mi moramo dati sve od sebe da se strašni zločini nikada ne ponove i da se nikome ne pruži prilika da ih ponovi. S tim u vezi, želim jasno reći da su nedavne izjave Darija Kordića, osuđenog ratnog zločinca i osobe odgovorne za događaje u Ahmićima, za svaku osudu“, rekao je on.

Podcrtao je da uspješno pomirenje gdje se žrtve i preživjeli poštuju i ne zaboravljaju “suštinski važno kako bi se otvorio neopterećen put ka boljoj budućnosti”.

“Da bi ovi napori urodili plodom, oni koji negiraju genocid ili ratne zločine, kao i oni koji veličaju ratne zločince, moraju biti najstrože zakonski kažnjeni. Naglašavam koliko je bitno poštivanje zakona za one na koje se on može odnositi. Vidim da postoji hitna potreba za uključivanjem ratnih zločinaca osuđenih u Hagu u krivičnu evidenciju Bosne i Hercegovine”, rekao je visoki predstavnik Schmidt.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,