Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Schmidt: Srbija poštuje Dejtonski sporazum, Dodik nije uspio da Vučića privuče na svoj put

Preuzmite sliku

Srbija poštuje Dejtonski sporazum, uključujući i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, izjavio je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

“Moram reći da Srbija, kao potpisnica i kao pravni nasljednik Jugoslavije, zaista poštuje osnovne strukture Dejtona, uključujući i teritorijalni integritet BiH”, rekao je Schmidt u intervjuu za Glas Amerike.

On je naveo da je “bilo nekih pokušaja” predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da, kako je rekao, privuče predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na svoj put, ali da nije u tome uspio.

“Vidim da on, za sada, nije krenuo tim putem”, kazao je Schmidt.

Schmidt je rekao da “Dodik ne poštuje Dejtonski sporazum i da želi da u RS stvori paralelnu pravnu strukturu, koja bi mu dala laku mogućnost za otcjepljenje”.

“To nije samo pitanje Dejtona, već i funkcionalnosti i integriteta cijele regije”, kazao je.

Dalje je naveo da je Evropska unija navikla da podstiče svoje argumente “mrkvom, a ne batinom”, dok položaj visokog predstavnika daje “mnogo batina, ali malo mrkvi”.

“Vidim da korištenje batine daje rezultate, uključujući i vršenje pritiska na Dodika. To je način da se nosi sa takvim ponašanjem i da se on stabilizuje”, ocijenio je.

Podsjetio je da je na posljednjoj sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija rekao da međunarodna zajednica mora biti spremna da, ako postoji nastojanje za raspadom, da djeluje.

Schmidt je naglasio da rastući politički napadi na Dejtonski mirovni sporazum pokazuju da još ne postoji političko pomirenje među građanima, odnosno, kako je naveo, dijelovima političke klase Bosne i Hercegovine.

“Nažalost, političke grupe zauzimaju etnonacionalistički pristup. U ovoj političkoj strukturi, neki ljudi kompromis smatraju znakom slabosti”, ocijenio je. (BETA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje