Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Schmidt: Prema tumačenju Cvijanović, rekao bih da ona ne zna čitati

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović bila je na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i trebali smo se pozdraviti i rukovati, ali je izašla kada sam podnosio izvještaj, rekao je visoki predstavnik Christian Schmidt.

“Gospđa Cvijanović je tada izašla sa sjednice. Pozdravio sam je. Ona je bila malo nervozna, da ne daje nikakav komentar, već da me optužuje. I to je bila situacija.

Samo zamislite kakvu je sliku poslala kao predstavnica šefa države i sliku o svojoj zemlji, Bosni i Hercegovini”, rekao je Schmidt u Teleringu.

Navodi da ne samo Amerikanci i Britanci, već i predstavnici drugih zemalja su mu, kako kaže, došli i rekli “šta je ovo, šta se dešava, šta radi ova gospođa”?

“Cvijanović je pozvana na Vijeće sigurnosti i od mene je zatraženo da izložim svoj izvještaj. Tako da smo se našli u jednoj situaciji gdje treba pokazati poštovanje kao prema svakom ljudskom biću.

Tako da bih ja savjetovao da na sljedećem susretu je bolje ipak da se rukujemo i da budemo ljubazni jedno prema drugom”, dodao je Schmidt.

On je komentarisao i diplomatsko pismo generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa.

“Prema tumačenju Cvijanović, onda bih rekao da gospođa ne zna čitati. Međutim, mislim da to nije istina i da je ona jako obrazovana”, istakao je Schmidt.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje