Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Schmidt potvrdio: Obratit ću se na sjednici UN-a krajem aprila

Preuzmite sliku

Visoki predstavnik Christian Schmidt je u večerašnjem Pressingu na televiziji N1 potvrdio da će se obratiti na sjednici Generalne skupštine Vijeća sigurnosti UN-a ovog aprila.

Komentirao je Vučića i najavljenu sjednica Generalne skupštine UN-a:

“Razumijem da se ne radi o gledanju unazad, nego da je nešto za budućnost da se nešto slično ne ponovi. Ono što želim ukloniti sa stola je strah bilo koga da će RS kao entitet nestati. Ne, uopšte. Ja sam garant opstanka i FBiH i RS, i Brčko distrikta i BiH. Bilo ko ko želi da ukine RS, mora da se suoči sa mnom.

Ja moram braniti Dejtonski sporazum i ono što je u njemu navedeno. Nema straha, ja sam jedan od onih koji će prvi krenuti braniti strukture. Što se tiče Rezoluciuje UN-a, mislim da ima dovoljno vremena da se o tome razgovara”, kazao je Schmidt.

Na pitanje da li će se obratiti na sjednici Generalne skupštine UN-a u New Yorku, kazao je:

“Obratit ću se na sjednici Generalne skupštine UN-a. Podnijet ću izvještaj o pomacima u smislu EU integracija i također ću podnijeti izvještaj o preprekama koje vidim. Također ću govoriti o propustima koje smo napravili u smislu povratka izbjeglica. Omladina odlazi, možemo izgubiti cijelu generaciju.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje