Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Schmidt o proslavi 9. januara: Tužilaštvo BiH i policija moraju reagovati

Preuzmite sliku

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt ponovio je da je proslava 9. januara kao Dana Republike Srpske jasan i direktan propust u provedbi konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i odluka visokog predstavnika od 1. jula 2023. godine, javlja Anadolu.

Upozorio je da nepoštivanje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično djelo prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine.

Schmidt je naveo da je na organima za provođenje zakona, Tužilaštvu BiH i policiji, da poduzmu odgovarajuće zakonom propisane naredne korake, posebno u slučajevima koji se odnose na javne zvaničnike i državne službenike i njihovo učešće u pripremi ili organizaciji proslave 9. januara.

“Vladavina prava je nezaobilazan preduvjet za stabilnu i prosperitetnu budućnost svih građana Bosne i Hercegovine, zajedno sa komunikacijom, dijalogom i kompromisom. Ovo bi trebalo da budu vodeći principi u odlučivanju o obilježavanju Dana Republike Srpske, jer će samo tada ovo biti praznik koji će svi građani moći prihvatiti i slaviti i koji može ojačati veze među građanima RS-a, a ne ih dalje dijeliti”, dodao je visoki predstavnik.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje