Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Schmidt nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona

Preuzmite sliku

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt poručio je u utorak da nema prvostepenih i drugostepenih građana u BiH i da u njoj žive tri konstitutivna naroda.

Schmidt je nametnuo takozvane tehničke izmjene čime se unapređuje integritet izbornog procesa tj. stvaraju se preduslovi za transparetnije i fer izbore što podrazumijeva i uvođenje tehnologije za nadziranje kompletnog izbornog procesa.

“Nema provstepenih i drugostepenih građana u BiH, ovdje žive tri konstitutivna naroda. Danas nalažem i donosim paket transparentnosti koji garantuje slobodnu i fer kampanju i izbore. Ne dopuštam ratnohuškačku retoriku”, rekao je Schmidt u svom obraćanju.

Visoki predstavnik je danas u razgovorima s liderima političkih partija u Federaciji BiH povodom izbornih izmjena rekao da ima u planu donijeti tehničke izmjene, te da zasad neće nametnuti politički dio izmjena.

Očekuje da će bh. političari naći što prije naći kompromisno rješenje i postići politički dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Schmidt je poručio da je svjestan da u BiH ima puno izazova, ali da nema prvorazrednih i drugorazrednih građana, te da izbori nisu moneta za potkusurivanje stranaka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje