Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Schmidt najavio nove susrete sa liderima stranka sljedeće sedmice

Preuzmite sliku

Visoki predstavnik Christian Schmidt će naredne sedmice obaviti novu rundu razgovora s čelnicima stranaka u entitetu FBiH. 

Kako piše Politicki.ba, visoki će predstavnik razgovarati ne samo s njima kako bi im dodatno pojasnio intenciju prijedloga odluke koju (je) namerava(o) nametnuti.

On još nije “prelomio” da li će posegnuti za Bonskim ovlastima.

No, intencija je da se u razgovorima s političkim liderima, ali i nekim istaknutim pojedincima civilnog društva i javnog života suoče argumenti.

Snažno protivljenje EU

Detalji koji su procurili u javnost, a tiču se nacrta odluke finalizirane 19. jula, stranačkm čelnicima poznati su dobro, jer se o njima, u najvećoj mjeri, pričalo tokom pregovora u Neumu o reformama izbornog zakonodavstva i Ustava.

Diplomatski izvori su za Politicki.ba prenijeli da se na temeljima papira koji su u jedinom bh. gradu na Jadranskom moru urađene varijante intervencije visokog predstavnika.

One su i produkt razgovora unutar međunarodne zajednice koji su vođeni mjesecima.

Za pobornike intervencije visokog predstavnika, a to su prvenstveno Sjedinjen Američke Države, Velika Britanija, te Kanada i Japan, kao članice Vijeća za provođenje mira, Bonske se ovlasti moraju iskoristiti i to se već trebalo uraditi.

Evropska unija, snažno se protivi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,