Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sattler: Korupcija krade budućnost građanima ove zemlje, otvoriti mogućnosti za napredak na evropskom putu

Preuzmite sliku

Ured Evropske unije u BiH, Ambasada Kraljevine Švedske u BiH i Transparency International u BiH danas su organizirali okrugli stol “Dijalog o borbi protiv korupcije”.

“Dijalog o borbi protiv korupcije” se organizira u svjetlu švedskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije i nedavno dodijeljenog kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u EU, čime se otvaraju nove mogućnosti za napredak na evropskom putu. Jačanje borbe protiv korupcije je ključno za napredovanje BiH na putu ka EU.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Sattler kazao je u obraćanju medijima “da se korupcija u BiH svuda javlja i postaje sve dominantnija”.

“Imamo malu korupciju za usluge kod ljekara, u školama, ali imamo i korupciju na visokom nivou. To krade budućnost građanima ove zemlje i zato je važno da o tome razgovaramo. Ako gledamo nedavnu odluku o kandidatskom statusu u decembru, rečeno je, ‘dobićete status, ali želimo da BiH radi na ispunjenju osam uslova’. Potrebno je da se konačno donese zakon o sukobu interesa, usvoje izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, kao i Zakon o sudovima, što je za nas važno”, kazao je Sattler.

Ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH Johana Stromquist izjavila je da korupcija jeste jedan od izazova s kojim se ova zemlja mora uhvatiti u koštac.

Predsjedavajući Odbora direktora Transparency Internationala u BiH Srđan Blagovčanin kaže da je za da za njih “korupcija pitanje svih pitanja i problem svih problema”. Dodao je da je sada pravo vrijeme da se fokusiraju na ključne prioritete u borbi protiv korupcije te da je jasno šta se nalazi pred institucijama vlasti u BiH. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje