Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sastanak u Moskvi: Dodik pravdao Putinovu invaziju na Ukrajinu, on mu zahvalio na prijateljskom stavu RS-a

Preuzmite sliku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Moskvi sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Putin je rekao Dodiku da je zahvalan Republici Srpskoj na prijateljskom stavu prema Rusiji.

Dodik je rekao da Republika Srpska ima potrebu za saradnju sa Rusijom na ekonomskom planu.

Naglasio je da Republika Srpska ostaje uporna u svom stavu da ne prati politike koje idu za tim da prebace krivicu samo na jednu stranu u ratu u Ukrajini.

“I mi mislimo da Ruska Federacija koja je uporno se borila za svoj bezbjedonosni okvir i koja je pokušavala i ranije da obezbijedi te garancije, naprosto bila prisiljena vezano za ovu vojnu operaciju”, kaže Dodik.

Dodik je istakao da Republika Srpska “razumije da to nije sukob Ukrajine i Rusije, nego sukob Zapada i Rusije”.

“U svakom slučaju Republika Srpska je stabilna i mirna, ali izložena raznim zahtjevima o rušenju Dejtonskog sporazuma”, naveo je Dodik.

Dodik je ponovio da je Ruska Federacija garant Dejtonskog sporazuma.

“Mi smo evidentirali preko 100 nadležnosti koje smo imali imali garantovane u Dejtonu i Ustavu BiH, a koje su Republici Srpskoj oduzete. Sve je to išlo kroz posljednjih 20 godina nametanja pravila koja su rušila međunarodno pravo”, zaključio je Dodik.

Ambasada SAD u BiH: Dodikov susret s Putinom ne služi interesima građana Republike Srpske

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini ocijenila je da nijedna vlada, na bilo kom nivou, ne bi trebalo da proširuje saradnju sa Rusijom u trenutku dok ta zemlja “vodi svoj agresorski rat protiv Ukrajine”.

Komentarišući Dodikov sastanak s Putinom u Moskvi, iz ambasade SAD u BiH su za N1 ocijenili da je Dodikova odluka da se sastane sa Putinom “kratkovida” i da ne služi interesima građana Republike Srpske.

“Odluka predsjednika Dodika da se sastane sa Putinom dok se Rusija oglušava o osnovne zakone međunarodnog poretka, kao i njegova odluka da oda počast Putinu ranije ove godine, kratkovida je i ne služi interesima građana Republike Srpske”, ističe se u saopštenju.

Još se dodaje da put u sigurnu budućnost vodi preko Brisela, a ne Moskve.

“Put u demokratsku, prosperitetnu i sigurnu budućnost, koju žele svi građani Bosne i Hercegovine, uključujući i stanovnike Republike Srpske, vodi preko Brisela, a ne Moskve. Skretanje predsjednika Dodika s ovog puta kontraproduktivno je i štetno”, naglasili su iz američke ambasade u Sarajevu. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,