Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sarajevo: Samo četiri osobe se odazvale na protest povodom loših uslova rada u rudnicima

Preuzmite sliku

Četvero građana Sarajeva okupilo se danas oko podneva ispred zgrade Vlade Federacije BiH kako bi izrazili protest povodom pogibije petorice rudara u jamu Raspotočje u Zenici koja se dogodila prošle sedmice, javlja Anadolu Agency (AA). Članovi neformalne grupe građana, kako su sebe nazvali, okupili su se kako bi ukazali na katastrofalno stanje u kojem se nalaze bh. rudari i loše uslove rada u rudnicima.

Ines Tanović kazala je da se oni danas nisu okupili ni ispred plenuma niti bilo kakve formalne organizacije građana. “Mi smo neformalna grupa građana koja je odlučila da izađe, kaže i upozori na katastrofalno stanje u kojem se nalaze naši rudari. Došli smo da kažemo da naši rudari nisu stradali zato što su to neke prirodne okolnosti, kakve god one bile, stradali su prvenstveno zbog nebrige naših vlasti i uvjeta rada u kojima oni rade”, pojasnila je Tanović.

Kako kaže, oni su pozvali svoje prijatelje uz drugih gradova da danas također izađu na ulicu u svojim mjestima te da na taj način pošalju istu poruku, a to je da je za smrt rudara kriva neodgovorna vlast u BiH, a ne neka prirodna katastrofa koja se u svakom slučaju mogla spriječiti ili barem ublažiti.

Tanović je pojasnila da su, inače, radnici u BiH zanemareni, te da ih štiti ni Zakon o radu. “Mi smo tu jer BiH ima Zakon o rudarstvu koji je Federacija BiH donijela 2010. godine, koji se apsolutno ne sprovodi. Naši rudari nemaju opremu za rad, rezervoare kisika, oni nemaju minimalne uslove za rad”, kazala je Tanović.

Istaknuto je da Zakon o rudarstvu, koji je Vlada FBiH usvojila 2010, uopće ne definiše mjere zaštite na radu u rudnicima.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo: “Rudare je ubila nebriga vlasti, a ne priroda”, “Ljudi nam stradaju, dok oni vladaju”. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,