Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sarajevo: Pojačani inspekcijski nadzori zbog nepoštivanja mjera

Preuzmite sliku

Zbog nepoštivanja mjera zaštite propisanih za putnike i firme koje vrše usluge javnog prijevoza u Kantonu Sarajevu, usljed epidemije koronavirusa, od naredne sedmice bit će pojačan inspekcijski nadzor, javlja Anadolu Agency (AA).

O ovome je, pored ostaloga, razgovarano na današnjem sastanku premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića i direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Fahira Halilovića.

“Predmet inspekcijskog nadzora bit će fizička lica, odnosno osobe koje se prevoze, kao i pravna lica koja vrše usluge prijevoza. Inspekcijski nadzor provodit će se sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, s obzirom da Kantonalna uprava, odnosno Sanitarna inspekcija u njenom sastavu, ne može provoditi inspekcijske nadzore nad fizičkim licima nego samo nad registriranim subjektima nadzora”, istaknuto je, ovom prilikom.

Svi putnici u vozilima javnog prijevoza moraju imati zaštitnu masku, a preporučuje se i korištenje rukavica. Vozači, kondukteri, revizori i druga službena lica prijevoznika dužni su koristiti masku i rukavice.

Putnici su dužni poštovati uputstva prijevoznika, prilikom ulaska u vozilo i tokom vožnje.

Osim toga, u vremenskom periodu od 06:30 do 09:00 sati kao i od 15:00 do 17:00 sati usluge javnog prijevoza mogu koristiti samo putnici sa radničkim kartama, dok korisnici penzionerskih, studentskih, đačkih i drugih pretplatnih karata u tom periodu ne mogu koristiti usluge javnog gradskog prijevoza, navodi se u saopćenju Službe za protokol i press KS.

Podjednako važna je i mjera pojačanog inspekcijskog nadzora u svim objektima i pravnim licima, čiji je rad povezan sa većim brojem korisnika, posebno na manjem zatvorenom prostoru.

Nenadić je zatražio od direktora Uprave da koliko god je to moguće, kombinuje mjere upozorenja i prevencije s kaznenim mjerama, jer je izuzetno važno kontinuirano ukazivati građanima na potrebu i obavezu poštivanja mjera zaštite i prevencije od virusa korona.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o rezultatima pojačanih inspekcijskih nadzora koji se provode od 15. juna ove godine na inicijativu premijera i Vlade KS, usljed pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu .

Pojačan je nadzor Sanitarne inspekcije, nakon što je izvršena preraspodjela inspektora iz drugih upravnih oblasti u ovu inspekciju, te su ostvareni dobri rezultati na terenu.

Nenadić je dao podršku Upravi za inspekcijske poslove, pohvalio je njihov rad tokom prethodnog perioda intenzivne borbe protiv koronavirusa, te stavio na raspolaganje sve resurse koje ima Vlada kako bi se rad Uprave učinio još efikasnijim.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,