Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sarajevo: Od posljedica koronavirusa preminuo profesor FIN-a Samir Beglerović

Preuzmite sliku

Profesor Fakulteta islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Samir Beglerović preminuo je sinoć u izolatoriju Podhrastvi od posljedica koronavirusa.

Iznenadnim odlaskom prof. dr. Samira Beglerovića kolektiv Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, Islamska zajednica i akademska zajednica UNSA ostali su bez vrijednog i istrajnog djelatnika, vrsnog stručnjaka, dobrog i skromnog čovjeka i iskrenog prijatelja.

Hatma dova će se proučiti 11. novembra u Amfitetaru Fakulteta islamskih nauka sa početkom u 11:00 sati uz poštovanje epidemioloških mjera.

Dženaza namaz će se obaviti 11. novembra poslije podne namaza u haremu Gazi Husrev-begove džamije, a ukop rahmetlije u haremu džamije Dajanli hadži Ibrahima na Gorici, najavljeno je iz Fakulteta islamskih nauka UNSA.

Samir Beglerović rođen je u Sarajevu, 14. 07. 1973. godine. Završio je osnovnu školu “Hasan Kikić” u Sarajevu, potom Prvu gimnaziju 1991. te studij na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu 2000. godine. Bio je urednik “muslimanskih stranica” Časopisa za međureligijski dijalog “Abraham”, kojega je izdavalo Udruženje za međureligijski mirotvorni rad “ABRAHAM” iz Sarajeva te radio na mjestu Projekt koordinatora u Udruženju “ABRAHAM”, na projektu “Mjesto za druge u našoj vjeri i životu”.

Od početka 2004. godine, angažiran je kao pomoćnik bibliotekara Fakulteta islamskih nauka, te kao demonstrator na predmetima iz oblasti akaida i uporednih religija, nakon čega je, od januara 2006. godine uposlen kao asistent na Katedri za akaid.

Po završetku postdiplomskog studija iz oblasti savremene teologije i uporednih religija, u aprilu 2004. godine, magistrirao je iz oblasti akaida i tesavvufa na temu: “Fejzulah efendija Hadžibajrić – njegov život i borba za povratak tekija u okrilje Islamske zajednice”, a 2008. godine doktorirao je iz oblasti akaida i tesavvufa na temu: „'Abd alQādir al-Ġaylānī i derviški red kaderija“.

U zvanju vanrednog profesora dr. Samir Beglerović predavao je na Katedri za akaid (dogmatiku) i uporedne religije. Bio je angažiran na predmetima: „Pregled ranog muslimanskog mišljenja“, „Rane škole kelama“, „Teološka antropologija“, „Osnovi učenja judaizma i kršćanstva“, „Šiizam“, te „Savremni religijski pokreti“. Predavao je i Filozofiju religije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Na Fakultetu islamskih nauka ostavio je neizbrisiv trag u nastavi master studija, te na doktorskom studiju gdje je posvećeno duži niz godina obavljao poslove sekretara Posdiplomskog studija. Više puta je imenovan za mentora i člana komisija za odbranu diplomskih, magistarskih, master i doktorskih radova, na Fakultetu islamskih nauka te na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Prof. dr. Samir Beglerović autor je značajnog broja radova te autorskih djela i prijevoda, a svoja djela, studije i radove pisao je i objavljivao iz oblasti: akaida (dogmatike), tesavvufa, opće teologije, uporednih religija, filozofije religije te teologije kulture. Živio je i radio u Sarajevu.

Iza profesora Samira Beglerovića ostale su supruga Mensura i kćerka Merjema, otac Amir, majka Šerifa i sestra Lejla.

Fakultet islamskih nauka, uposlenici, svršenici i studenti dijele duboku bol s porodicom prof. dr. Samira Beglerovića.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,