Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sarajevo: Aparati za zračenje ne rade, liječenje pacijenata u Tuzli i Mostaru

Preuzmite sliku

Deset žena, onkoloških pacijentica, protestovalo je jutros ispred Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo.

Gotovo 150 onkoloških pacijenata trebalo bi danas biti otpušteno iz UKCS-a jer ne rade aparati za zračenje koji su neophodni za nastavak terapije.

Uprava UKCS-a jutros je dostavila otpusna pisma pacijentima, ali je njih najmanje 15 odbilo da potpiše te dokumente.

„Primila sam 16 vanjskih zračenja, tri unutarnja i četiri kemoterapije, i prekida mi se tretman jer su aparati u kvaru. Mi smo osjetili kroz terapije da ti aparati ne rade,  očigledno da oni koji vode računa o tome, nisu“, kaže pacijentica Zdena Šarić.

Liječenje u Tuzli i Mostaru

Onkološki pacijenti trebaju ići u Zavod za javno zdravstvo, kako bi im bilo dopušteno da se liječe u Mostaru, odnosno u Tuzli, javlja reporterka Al Jazeere Lejla Nezirović.

Ljekari tvrde da je upitan nastavak liječenja za više od 100 onkoloških pacijenata, ali i da se traži sistemsko rješenje kako bi se situacija promijenila.

„Aparati su stari, jedan pet a jedan 12 godina, i to je nažalost tako. Krenuli smo u proces nabavke novih i bojim se da će se stanje komplicirati dok se ne nabavi nova oprema. To je oprema koja je trebala biti zamijenjena prije pet godina, a nije“, kaže Semir Bešlija, v.d. šefa Klinike za onkologiju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,